Fidan: ShBA-ja po e mbështet pa kushte Izraelin në lidhje me Gazën / Photo: AA

Ministri i Jashtëm i Türkiyes, Hakan Fidan, theksoi rolin e mbështetjes së ShBA-së në mundësimin e veprimeve të Izraelit në Gaza.

Fidan i bëri këto komente duke folur për kanalin turk të lajmeve NTV të mërkurën, teksa diskutonte politikën e jashtme.

Duke vënë në dukje pabarazinë thelbësore në qëndrimin midis Türkiyes dhe ShBA-së për luftën në Gaza, Fidan tha se ShBA-ja e mbështet pa kushte Izraelin në lidhje me Gazën, ndërsa Türkiye e ka mbështetur pa kushte Palestinën që në fillim.

Ai tha se është e rëndësishme që një shtet të jetë në gjendje të bëjë dallimin midis fushave të konfliktit dhe bashkëpunimit në marrëdhëniet e tij me shtetet e tjera, ndërsa vuri në dukje se Ankaraja dhe Uashingtoni gjithashtu bashkëpunojnë në fusha të caktuara si NATO-ja dhe disa çështje teknologjike.

"Në çështjen e Gazës, në çështjen palestineze, nuk është e mundur që Izraeli të veprojë me kaq guxim, që ka arritur në gjenocid, pa mbështetjen e pakushtëzuar ushtarake dhe politike të ShBA-së. ShBA-ja e bën të mundur këtë", tha ai.

Fidan pranoi gjithashtu se Ankaraja dhe Uashingtoni aktualisht ndajnë gjuhë të përbashkët mbi domosdoshmërinë e një armëpushimi në Rripin e Gazës dhe ofrimin urgjent të ndihmës humanitare për enklavën e rrethuar.

Ai tha se ata po ashtu pajtohen që pa një zgjidhje me dy shtete, çështja do të vazhdojë si një problem i përsëritur.

Lidhur me rastin e gjenocidit të paraqitur nga Afrika e Jugut kundër Izraelit në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë (GjND), kryediplomati turk vuri në dukje se Afrika e Jugut është vendi më i përshtatshëm për ta bërë këtë për shkak të historisë së saj të kapërcimit të një regjimi racist të aparteidit dhe përvojës së drejtpërdrejtë me shtypjen.

TRT Balkan / agjencitë