Ambasadori norvegjez në Türkiye: Njohja e Palestinës është "pikë kthese" / Photo: AA

Njohja e shtetit të Palestinës nga Norvegjia, si dhe Irlanda dhe Spanja, është një "pikë kthese", tha ambasadori norvegjez në Türkiye.

"Njohja e shtetit të Palestinës, të cilën Norvegjia e bëri në të njëjtën kohë me Irlandën dhe Spanjën, është një pikë kthese", tha Andreas Gaarder për Anadolu.

Duke vënë në dukje se vendi i tij e njohu zyrtarisht shtetin palestinez më 28 maj, Gaarder tha se Norvegjia ka qenë e angazhuar në çështjen palestineze për të mbështetur autoritetet palestineze për më shumë se 30 vjet.

Lidhur me situatën në Gaza, ai tha se situata aktuale është "jashtëzakonisht e vështirë dhe katastrofike".

Duke theksuar se Norvegjia ishte "arkitektja" e procesit që çoi në Marrëveshjen e Oslos në vitin 1993, Gaarder tha: "Pra, ne kemi punuar për çështjet e shtetësisë palestineze dhe kemi krijuar kapacitete brenda autoriteteve palestineze për një kohë shumë të gjatë".

"Vendimi të cilin e morëm nuk ishte i thjeshtë, gjë që e kishim menduar mirë", tha ai duke shtuar se edhe Sllovenia ka vendosur të njohë shtetin e Palestinës.

Duke vënë në dukje se ata kanë bërë përpjekje për të krijuar edhe më shumë vrull drejt çështjes, ai tha se një zgjidhje me dy shtete është parakusht për zhvillimin paqësor në rajon.

"Njohja e shtetit të Palestinës ishte një gjë e natyrshme për ne në këtë kontekst", shtoi ai.

Lidhur me vendimet e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë (GJND) për rastin e "gjenocidit", Gaarder tha se kjo është një çështje e përcaktuar nga e drejta ndërkombëtare. "Norvegjia, si një besimtare e vendosur në sistemin e bazuar në rregulla ndërkombëtare, do të presë vendimin e GJND-së përpara se të ketë ndonjë ide për këtë çështje", shtoi ai.

Izraeli është përballur me dënim ndërkombëtar për ofensivën e tij brutale kundër Gazës, e cila ka reduktuar në gërmadha një pjesë të gjerë të territorit bregdetar, krahas mungesës së nevojave dhe kufizimeve të vazhdueshme izraelite ndaj hyrjes së ndihmave.

Gati 37.200 palestinezë janë vrarë në Gaza që nga tetori, shumica prej tyre gra dhe fëmijë dhe më shumë se 84.800 të tjerë janë plagosur, sipas autoriteteve lokale shëndetësore.

Izraeli akuzohet për gjenocid në GJND, e cila në vendimin e saj të fundit urdhëroi Tel Avivin të ndalojë menjëherë operacionin e tij në qytetin jugor Rafah, ku më shumë se 1 milion palestinezë kishin kërkuar strehim nga lufta përpara se të pushtohej më 6 maj.


AA