Hamasi reagon ndaj planit të armëpushimit të ShBA-së       / Foto: AA

Grupi palestinez i rezistencës Hamasi ka thënë se ka një pikëpamje pozitive për përmbajtjen e një propozimi të shpallur nga presidenti amerikan Joe Biden për një armëpushim të përhershëm në Gazën e rrethuar.

Biden paraqiti një plan armëpushimi në tri faza nga Izraeli drejt Hamasit për t'i dhënë fund luftës në Gaza ku Izraeli ka vrarë më shumë se 36.000 palestinezë, ka plagosur mbi 82.000 dhe ka shkaktuar një krizë kolosale humanitare.

"Hamasi konfirmon gatishmërinë e tij për t'u marrë pozitivisht dhe në mënyrë konstruktive me çdo propozim që bazohet në armëpushimin e përhershëm dhe tërheqjen e plotë [të forcave izraelite] nga Rripi i Gazës, rindërtimin [e Gazës] dhe kthimin e të zhvendosurve. në vendet e tyre, së bashku me përmbushjen e një marrëveshjeje të vërtetë të shkëmbimit të të burgosurve, nëse okupatori shpall qartë angazhimin për një marrëveshje të tillë”, thotë Hamasi grupi në një deklaratë.

Faza e parë, për të cilën Biden tha se do të zgjasë gjashtë javë, do të përfshijë atë që ai e quajti një "armëpushim total dhe të plotë" dhe tërheqjen e forcave izraelite "nga të gjitha zonat e populluara të Gazës".

Një numër i papërcaktuar pengjesh do të liroheshin gjithashtu gjatë kësaj periudhe, duke përfshirë gra, të moshuar, të plagosur, në këmbim të lirimit të të burgosurve palestinezë, të cilët Biden tha se janë qindra.

TRT Balkan / agjencitë