Këshilli i Sigurimit i OKB-së miratoi një rezolutë për armëpushim në Gaza

Këshilli i Sigurimit i OKB-së miratoi një rezolutë për armëpushim në Gaza

Drafti u propozua nga delegacioni amerikan dhe u mbështet nga 14 shtete anëtare, ndërsa Rusia abstenoi.
Këshilli i Sigurimit i OKB-së miratoi një rezolutë për armëpushim në Gaza        / Foto: AA

Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara miratoi një projektrezolutë që kërkon mbështetje për propozimin e shpallur nga presidenti amerikan Joe Biden, i cili përbëhet nga tri faza dhe parashikon një armëpushim të menjëhershëm në Gaza.

Drafti u propozua nga delegacioni amerikan dhe u mbështet nga 14 shtete anëtare, ndërsa Rusia abstenoi.

Në vendimin e miratuar janë vënë në dukje përpjekjet diplomatike të Egjiptit, ShBA-së dhe Katarit dhe është mirëpritur propozimi trefazor i paraqitur nga Biden më 31 maj.

Izraeli thuhet gjithashtu se ka pranuar ofertën e Bidenit dhe Hamasit i është kërkuar të pranojë gjithashtu planin e propozuar.

Faza e parë e propozimit të Biden parashikon një armëpushim të menjëhershëm, lirimin e grave, të të burgosurve të moshuar dhe të plagosur, shkëmbimin e të burgosurve palestinezë, tërheqjen e forcave izraelite nga zonat e banuara në Gaza, rritjen e ndihmave humanitare, rindërtimin e shërbimeve bazë. kthimi i civilëve palestinezë në shtëpitë e tyre në të gjithë Rripin, duke përfshirë Gazën veriore.

Pas marrëveshjes së palëve, faza e dytë parashikoi lirimin e të gjithë të burgosurve të mbetur për t'i dhënë fund krizës një herë e mirë dhe Izraelit iu kërkua të tërhiqej nga e gjithë Gaza.

Në vendim thuhej se në fazën e tretë do të hidhej një plan për rindërtimin e Gazës, i cili do të zgjaste disa vite, si dhe do të dorëzoheshin edhe trupat e të burgosurve të vdekur.

Në vendim thuhet se nëse negociatat për fazën e parë vazhdojnë për më shumë se gjashtë javë, armëpushimi do të vazhdojë deri në përfundimin e negociatave dhe theksohet rëndësia që palët të respektojnë dispozitat e marrëveshjes.

Ndërsa mbështeti zgjidhjen me dy shtete, vendimi vuri në dukje gjithashtu rëndësinë e bashkimit të Rripit të Gazës dhe Bregut Perëndimor nën Autoritetin Palestinez.

Në draftin e parë të rezolutës së hapur për debat, u mbështet tërheqja e forcave izraelite nga zonat e banuara të Gazës dhe ideja e krijimit të një "zone tampon" në Gaza hasi në kundërshtime.

Kështu, në tekstin e fundit të draftit të paraqitur për votim, është fshirë pjesa që kundërshtonte “zonën tampon”.

Ndër çështjet që shkaktoi reagime ishte fakti se në tekstin e rezolutës nuk ishte përfshirë me shkrim propozimi i Bidenit.

TRT Balkan / agjencitë