OKB-ja: Sulmi i 7 tetorit, i paraprirë nga dekadat e okupimit izraelit / Photo: AA

Sulmi i 7 tetorit mbi Izraelin dhe operacioni ushtarak pasues në Gaza nuk ndodhën më kot, pasi u paraprinë nga dhuna dhe ndëshkimi me dekada kundër palestinezëve, tha të mërkurën komisarja e OKB-së, Navi Pillay.

Pillay, një gjykatëse nga Afrika e Jugut, është një nga ish-krertët e OKB-së për të Drejtat e Njeriut dhe kreu i Komisionit Hetimor të OKB-së për Territorin e Pushtuar Palestinez, duke përfshirë Jerusalemin Lindor dhe Izraelin.

“Në lidhje me operacionet dhe sulmet ushtarake të Izraelit në Gaza nga 7 tetori, ne konkludojmë se autoritetet izraelite janë përgjegjëse për krimet e luftës, krimet kundër njerëzimit dhe shkeljet e ligjit ndërkombëtar humanitar dhe të të drejtave të njeriut”, deklaroi Pillay.

Këto krime përfshijnë "shfarosjen, drejtimin e qëllimshëm të sulmeve kundër civilëve dhe objekteve civile, vrasjen ose vrasjen e qëllimshme, përdorimin e urisë si metodë lufte, transferimin e dhunshëm, persekutimin gjinor që synon burrat dhe djemtë palestinezë, dhunën seksuale dhe me bazë gjinore që arrin në torturë dhe mizori apo trajtim çnjerëzor”.

Duke folur për një raport të paraqitur në Këshillin e të Drejtave të Njeriut, komisarja e OKB-së tha se bota përballet me kërcënimin e saj më të madh të mosndëshkimit për shkeljet e ligjit ndërkombëtar, nëse autorët nuk mbahen përgjegjës dhe nëse drejtësia nuk jepet për të gjitha viktimat.

Sipas Pillay, “Sulmi i 7 tetorit në Izrael dhe operacioni i mëpasshëm ushtarak i Izraelit në Gaza nuk kanë ndodhur më kot. Ata u paraprinë nga dekada dhune dhe ndëshkimi, shpronësimi, okupimi i paligjshëm dhe mohimi i së drejtës së palestinezëve për vetëvendosje”.

Raporti drejtohet në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së

Ajo tha se raporti i saj do të paraqitet në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së në tetor.

Komisarja e OKB-së tha se në tetë muaj që nga 7 tetori, kur grupi i rezistencës nga Gaza nisi sulmet në Izrael, dhjetëra mijëra fëmijë, gra dhe burra janë vrarë dhe plagosur.

Që nga 7 tetori, komisioni i Pillay ka kryer dy hetime paralele: së pari, për sulmet e Hamasit dhe grupeve të tjera të armatosura palestineze në Izrael më 7-8 tetor, dhe një tjetër për operacionet dhe sulmet ushtarake izraelite në Gaza midis 7 tetorit dhe 31 dhjetorit vitin e kaluar.

“Mijëra palestinezë janë arrestuar dhe po mbahen të pakomunikuar, si dhe 120 pengje izraelitë mbahen ende në Gaza”, tha Pillay.

Ajo tha se e drejta ndërkombëtare ka rregulla strikte dhe të qarta për zhvillimin e luftës dhe vetëmbrojtjes dhe se një nga parimet themelore që nënvizuan gjetjet e komisionit të Pillay është se veprimi i paligjshëm nga një palë në një konflikt të armatosur nuk justifikon veprimin e paligjshëm nga një palë tjetër.

“Izraeli ka të drejtë të mbrojë qytetarët e tij nga dhuna nga grupet e armatosura palestineze, por, duke e bërë këtë, ai duhet të jetë në përputhje me ligjin ndërkombëtar”, tha Pillay, duke shtuar se edhe nga ana tjetër Hamasi dhe grupet e armatosura palestineze duhet gjithashtu të respektojnë ligjin ndërkombëtar”.

Komisioni i Pillay zbuloi se numri i madh i viktimave civile në Gaza dhe shkatërrimi i gjerë i objekteve dhe infrastrukturës civile ishin rezultat i pashmangshëm i një strategjie të qëllimshme për të shkaktuar dëme maksimale.

Komisarja e OKB-së tha se ata shpërfillën detyrimet ligjore të dallimit, proporcionalitetit dhe masave të duhura paraprake.

Ndërkaq, sipas saj, Izraeli ka transferuar me forcë pothuajse gjithë popullsinë në rrethime të vogla që janë të pasigurta dhe të pabanueshme.

“Përdorimi i qëllimshëm i armëve të rënda me kapacitet të madh shkatërrues në zonat me popullsi të dendur përbën një sulm të qëllimshëm dhe të drejtpërdrejtë ndaj popullatës civile.” deklaroi komisarja.

AA