Altun: Türkiye pret që NATO-ja të jetë një në luftën kundër terrorizmit / Photo: AA

Një ditë përpara Samitit të shumëpritur të Liderëve të NATO-s në Vilnius, kryeqyteti i Lituanisë, kreu i Drejtorisë së Komunikimeve të Türkiyes Fahrettin Altun ka theksuar Konceptin Strategjik të NATO-s 2022 për të theksuar rëndësinë e luftimit të terrorizmit në të gjitha frontet.

“NATO-ja ka luajtur një rol të rëndësishëm në garantimin e sigurisë së vendit tonë dhe ka kontribuar në qëllimin tonë për bashkëpunim me strukturat evropiano-atlantike në mënyra të ndryshme. Që nga anëtarësimi në Aleancë në vitin 1952, Türkiye ka përmbushur përgjegjësitë e saj për të arritur paqen globale, stabilitetin dhe objektivat e sigurisë me aftësitë e saj gjithëpërfshirëse ushtarake, akumulimin historik dhe marrëdhëniet kulturore”, tha Altun, ndërsa iu drejtua praktikisht një paneli të titulluar “Kontributi i Türkiyes në sigurinë transatlantike dhe transformimi i NATO-s”, i cili është organizuar nga Drejtoria e Komunikimeve.

Duke cituar raportin e fundit të aleancës ushtarake, “NATO 2030: Të bashkuar për një epokë të re”, Altun theksoi kontributet e Türkiyes për sigurinë globale, duke thënë se vendi pret mbështetjen e të gjithë anëtarëve të aleancës për të luftuar terrorizmin.

“Në vizionin e NATO-s 2030, është evidente se NATO-ja synon të jetë një organizatë sigurie që kontribuon jo vetëm për vendet anëtare të saj, por edhe për sigurinë globale”, tha ai.

“Duke marrë parasysh të gjitha këto aspekte, ka lindur një pritshmëri që NATO-ja të operojë me më shumë instrumente drejt bashkëpunimit dhe solidaritetit ndërkombëtar. Türkiye po punon gjithashtu në bashkëpunim me NATO-n për të arritur këtë transformim.”

“Siç theksohet në Konceptin Strategjik të NATO-s 2022, lufta kundër terrorizmit është ndër çështjet më kritike krahas detyrave themelore të Aleancës. Në këtë kontekst, Türkiye kërkon gjithashtu mbështetjen e anëtarëve të aleancës në luftën kundër terrorizmit.”

Kur Finlanda dhe Suedia aplikuan për anëtarësim, tha Altun, Ankaraja u shprehu shqetësimet e saj dy shteteve nordike dhe aleatëve të tjerë të NATO-s, gjë që kulmoi me një memorandum trepalësh midis Türkiye, Finlandës dhe Suedisë në Samitin e Madridit të NATO-s vitin e kaluar.

Meqenëse lufta kundër terrorizmit është thelbësore për Mekanizmin e Përhershëm të Përbashkët të krijuar sipas marrëveshjes së Madridit, Altun tha se Finlanda ndërmori hapa pozitivë për të përmbushur angazhimet e saj, të cilat rezultuan në hapjen e rrugës së Ankarasë për anëtarësimin e saj në NATO.

Suedia, duke mundësuar akte antiislame dhe anti-Türkiye

Altun diskutoi për faktorët dhe ngjarjet që kanë ndikuar në qëndrimin e Türkiyes për anëtarësimin e Suedisë në Aleancë deri më sot.

“Suedia nuk duket mjaft e vendosur për të përmbushur kushtet e memorandumit dhe për t’u distancuar nga terrorizmi,” tha ai.

Altun tha se Suedia kishte toleruar gjithashtu islamofobinë dhe ksenofobinë dhe se “veprimet dhe sulmet” kundër Türkiyes kishin minuar besimin e saj në angazhimin e Suedisë për të përmbushur marrëveshjen e Madridit.

“Ne duam të kujtojmë edhe një herë, qartë dhe pa mëdyshje, se NATO-ja është një aleancë që u jep përparësi vlerave demokratike. Veprime të tilla të mbushura me urrejtje kundër çdo çështjeje të shenjtë nuk mund të vlerësohen brenda fushës së demokracisë ose lirisë së shprehjes.”

“Fatkeqësisht, nëse Suedia nuk merr masat e nevojshme kundër këtyre provokimeve dhe nuk merr një qëndrim të qartë kundër terrorizmit, duket e pamundur që anëtarësimi në NATO të miratohet nga Türkiye”, shtoi Altun.

TRT World