Takimi Erdoğan-Putin: Rusia e hapur për të diskutuar marrëveshjen e drithit / Photo: AA

Presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan dhe homologu i tij rus Vlladimir Putin u takuan në qytetin bregdetar rus të Soçit për bisedime.

Gjatë vizitës së tij njëditore të punës të hënën, Erdoğani diskutoi çështjet aktuale rajonale dhe globale, si dhe marrëdhëniet dypalëshe me Putinin.

Rigjallërimi i marrëveshjes historike të vitit të kaluar për drithin e Detit të Zi që ndihmoi në lehtësimin e krizës globale të ushqimit ishte gjithashtu në agjendë midis liderëve, të cilët më vonë mbajtën një konferencë të përbashkët shtypi.

“Pritjet janë të mëdha për këtë vizitë, pasi ajo ka një rëndësi të madhe për marrëdhëniet tona dhe çështjen e korridorit të drithit”, tha Presidenti Erdoğan.

“Unë besoj fuqimisht se pas diskutimeve tona dhe takimit të mëpasshëm të shtypit, mesazhet e përcjella në botë, veçanërisht ato që synojnë kombet afrikane më pak të zhvilluara, do të jenë një hap shumë pozitiv përpara,” shtoi ai.

Presidenti rus Putin tha gjatë takimit se Rusia është e gatshme për bisedime për rivendosjen e marrëveshjes së drithit. “E di që keni ndërmend të ngrini pyetje në lidhje me marrëveshjen e drithit. Ne jemi të hapur për negociata për këtë temë”, i tha ai Erdoğanit.

Bashkëpunimi energjetik

Presidenti rus tha se Rusia dhe Türkiye kanë avancuar në mënyrë aktive në energji dhe tregti, duke përfshirë marrëveshjet në lidhje me furnizuesit kryesorë në të dy vendet.

“Ne po përparojmë në krijimin e një pranie gazi në Türkiye për të promovuar një peizazh më të ekuilibruar energjetik në rajon,” tha Putin.

“Ne kemi zgjeruar mundësitë për produktet turke në tregun rus me rritje premtuese në vëllime.”

Më 17 korrik, Rusia pezulloi pjesëmarrjen e saj në marrëveshjen, të ndërmjetësuar nga Türkiye dhe OKB-ja, për të rifilluar eksportet e drithit nga tri porte ukrainase të Detit të Zi që u ndaluan pas luftës në Ukrainë, e cila filloi në shkurt 2022.

Moska është ankuar se Perëndimi nuk i ka përmbushur detyrimet e veta në lidhje me eksportet e drithërave të Rusisë dhe se drithi i mjaftueshëm ukrainas po shkonte në vendet në nevojë. Ai thotë se kufizimet në pagesa, logjistikë dhe sigurime kanë qenë një pengesë për dërgesat e saj.

Duke konfirmuar rëndësinë e përmbushjes së kërkesave të Rusisë për eksportin e drithit dhe plehrave të veta, Türkiye thotë se nuk ka alternativë ndaj nismës.

Ankaraja ka kryer përpjekje intensive diplomatike për rivendosjen e marrëveshjes së korrikut 2022 dhe gjithashtu i ka bërë thirrje Kievit dhe Moskës që t'i japin fund luftës nëpërmjet negociatave.

Në korrik, Erdoğan u takua gjithashtu me homologun e tij ukrainas Volodymyr Zelenskyy në Istanbul për të diskutuar çështjet.

TRT World