Presidenti i RTQV-së: Nuk ka “bazë” për negociata me grekët qipriotë / Photo: AA

Nuk ka “asnjë bazë të përbashkët” me administratën greke qipriote për negociatat, ka thënë presidenti i Republikës Turke të Qipros Veriore (RTQV), Ersin Tatar.

“Ne jemi të gatshëm për bisedime, por duket se nuk kërkohet një bazë e përbashkët që të fillojë procesi i negociatave sepse pala tjetër nuk e pranon sovranitetin tonë. Nuk ka kuptim të negociojmë me një palë që nuk e pranon sovranitetin tonë”, u tha Tatar gazetarëve të hënën pasi ndoqi një sesion të mbyllur të Asamblesë së RTQV-së për të informuar ligjvënësit rreth zhvillimeve të fundit në lidhje me çështjen e Qipros.

Ai shtoi se ka dy njerëz të veçantë, dy shtete të veçanta dhe dy demokraci të veçanta në ishull.

Duke përshëndetur Türkiyen, presidenti tha: “Me mbështetjen e Türkiyes, bota mësoi edhe një herë faktet për Qipron.”

Ishulli i Qipros është zhytur në një mosmarrëveshje prej dekadash midis turqve qipriotë dhe grekëve qipriotë, pavarësisht nga një sërë përpjekjesh diplomatike nga OKB-ja për të arritur një zgjidhje gjithëpërfshirëse.

Türkiye është një vend garantues për RTQV-në dhe mbështet plotësisht një zgjidhje me dy shtete në ishull të bazuar në barazinë sovrane dhe statusin e barabartë ndërkombëtar midis dy shteteve të saj.

TRT World