Nëpërmjet rrugës banorët do të mund të anashkalojnë një pikë kontrolli në bazën ushtarake britanike, një nga dy zonat e bazave sovrane britanike të ruajtura pas vitit 1960. / Photo: AA

Projekti i rrugës Pile-Yigitler në Pile, që synon lehtësimin e qasjes në tokat e turqve qipriotë, i shërben një qëllimi humanitar, ka deklaruar nënkryetari dhe zëdhënësi i AK Partisë, Omer Çelik, pas kaosit mes oficerëve të policisë qipriotë të veriut dhe paqeruajtësve të OKB-së.

Rrëmuja shpërtheu rreth orës 9 të mëngjesit (0600 GMT) të premten në rrugën Pile-Yigitler, e cila po ndërtohet dhe zgjerohet, tha në një deklaratë Drejtoria e Përgjithshme e Policisë në Republikën Turke të Qipros Veriore (RTQV).

Tetë oficerë u plagosën në trazirat për një debat parkimi në vijën e gjelbër të kontrolluar nga OKB-ja që ndan gjysmën veriore dhe jugore të ishullit, konfirmoi policia qipriote veriore të shtunën.

Forcat e OKB-së parkuan “qëllimisht” automjetet e tyre në rrugë dhe bllokuan hyrjen në zonë për të parandaluar punimet e ndërtimit të rrugës duke mos respektuar masat e sigurisë të vendosura nga Drejtoria e Përgjithshme e Policisë.

“Qëndrimi i marrë nga Forca Paqeruajtëse e OKB-së në Qipro lidhur me procesin e ndërtimit të rrugës së Projektit Pile-Yigitler është i papranueshëm dhe shumë i gabuar,” tha Çelik në deklaratën e tij.

“Qasja e Forcës Paqeruajtëse, e cila duket se qetëson palën greke qipriote, ka dëmtuar drejtpërdrejt praninë dhe reputacionin e saj në Qipro,” shtoi ai.

Forcat e OKB-së parkuan “qëllimisht” automjetet e tyre në rrugën Pile-Yigitler dhe bllokuan hyrjen në zonë për të parandaluar punimet e ndërtimit të rrugëve duke mos respektuar masat e sigurisë, thotë policia e RTQV-së.

Administrata greke qipriote dhe OKB-ja kundërshtojnë projektin e rrugës Pile-Yigitler, të cilin RTQV-ja filloi ta zbatojë të enjten.

Banorët e Piles do të mund të përdorin distanca më të shkurtra dhe nuk do të duhet të kalojnë nëpër bazat britanike kur kalojnë në anën turke për shkak të punimeve të ndërtimit dhe riparimit të rrugës Pile-Yigitler prej 11,6 kilometrash.

7,5 kilometrat e parë të rrugës do të kalojnë nga Yigitler, ndërsa 4,1 kilometrat e dytë do të kalojnë përmes fshatit Pile.

TRT World