Google Doodle feston për nder të astronomes turke Nuzhet Gokdogan.     /Foto: TRT World

Për nder të një figure pioniere në astronominë turke, Google Doodle ka përkujtuar arritjet e Nuzhet Gokdogan, e njohur gjerësisht si një nga femrat astronome më të para të Türkiyes.

E lindur më 14 gusht 1910 në Istanbul, Gokdogan shfaqi aftësi të jashtëzakonshme për gjuhët, duke zotëruar frëngjishten, gjermanishten dhe turqishten. Ajo studioi në Universitetin e Lionit në Francë, ku ndoqi studimet universitare të matematikës. Udhëtimi i saj akademik arriti kulmin në vitin 1933 kur ajo u diplomua në fizikë në Universitetin e Parisit. Në Observatorin e Parisit, ajo vazhdoi hulumtimet dhe bëri zgjedhjen e palëkundur për t’u kthyer në atdheun e saj, Türkiye.

E nxitur nga një pasion i palëkundur për astronominë, Gokdogan e kanalizoi ekspertizën e saj në arsim. Ajo u ngjit në rolin e profesoreshës së asociuar në Institutin e Astronomisë në Fakultetin e Shkencave në Universitetin e Istanbulit.

Hyrja e saj në institucion shënoi një moment kyç, pasi materialet mësimore dhe leksionet kryheshin kryesisht në gjuhë të huaja, si anglishtja dhe gjermanishtja.

Gokdogan, e pajisur me aftësitë e saj gjuhësore, doli përpara për të kapërcyer këtë hendek, duke përkthyer me mjeshtëri përmbajtjen e kursit dhe duke prodhuar gjashtë tekste shkollore gjithëpërfshirëse që mbulojnë tema që variojnë nga Mekanika Qiellore deri te Astronomia Sferike.

Në vitin 1937, aftësia akademike e Gokdogan u kristalizua në disertacionin e saj mbi materien e errët ndëryjore që rrethon diellin, e cila kulmoi me dhënien e doktoratës së saj. Trajektorja e saj u rrit më tej ndërsa ajo u ngjit në pozicionin e vlerësuar të profesoreshës në Universitetin e Istanbulit.

Dekania e parë femër e ndonjë universiteti në Türkiye

Një moment vendimtar mbërriti në vitin 1954 kur Gokdogan siguroi vendin e saj në histori duke u bërë Dekane e Fakultetit të Shkencave, duke u bërë dekania e parë femër e ndonjë universiteti në Türkiye.

Kontributet e saj shkencore u shtrinë përtej sallave të ligjëratave, pasi ajo ishte autore e punimeve të shumta shkencore për revista kombëtare dhe shkroi tri tekste hyrëse kryesore që përfshijnë astronominë, algjebrën dhe kozmografinë.

Fryma e saj pioniere e çoi atë në drejtimin e përparimit të astronomisë në vend, një udhëtim që e pa atë të themelonte disa organizata me ndikim të dedikuara për kërkimin e dijes.

Veçanërisht, Gokdogan luajti rolin kryesor në themelimin e Shoqatës Turke të Astronomisë, Shoqatës Turke të Grave Universitare dhe Shoqatës Turke të Matematikës, organizata që vazhdojnë të formësojnë peizazhin shkencor të Türkiyes.

TRT World