Mjekët botërorë panë operacione robotike në zemër nga kirurgët turq.  / Foto: AA

Operacionet në zemër që kirurgët turq i kryenin drejtpërdrejt te tre pacientë me metodë të mbyllur pa hapur gjoksin, u ndoqën drejtpërdrejt nga mjekë vendorë dhe jashtë Türkiyes.

Mjekët kryen operacionet e drejtuara nga specialisti i kirurgjisë kardiovaskulare prof. dr. Serkan Durdu.

Durdu tha se sëmundjet e zemrës, të cilat janë problemet më të zakonshme shëndetësore në botë dhe në Türkiye, janë shkaktarët kryesorë të vdekjeve.

Duke deklaruar se me zhvillimin e teknologjisë janë bërë hapa të rëndësishëm në shëndetin e zemrës, Durdu shpjegoi se risitë revolucionare në trajtim rrisin rehatinë e pacientit.

Gjatë sqarimit se mjekësia turke ka kryer kërkime të rëndësishme në shumë fusha, ai tha: “Ne po ndjekim nga afër zhvillimet paralelisht me botën, madje kemi marrë drejtimin në disa fusha. Një nga këto fusha është kirurgjia kardiovaskulare”.

Durdu tha se teknika, e quajtur "miniinvazive", e cila kryhet me një metodë të mbyllur me një prerje të vogël, po përdoret në disa qendra në mbarë botën.

Duke theksuar se kirurgët turq janë shembull në botë me punën e tyre të suksesshme në këtë fushë, Durdu u shpreh se ata ofrojnë trajnime për kardiokirurgët nga vendi dhe jashtë vendit me operacione të zemrës që monitorohen drejtpërdrejt.

“Në trajnim morën pjesë kirurgë nga Gjermania, Britania e Madhe, Iraku, Irani, Belgjika, si dhe Kirgistani dhe Uzbekistani. "Operacionet e drejtpërdrejta duke përdorur metoda kirurgjikale invazive dhe robotike janë demonstruar praktikisht," shpjegoi Durdu.

Ai ka thënë se në atë kontekst janë kryer tri operacione të drejtpërdrejta dhe kjo metodë është kryer te dy pacientë.

“Këta pacientë kishin stenozë dhe mbyllje të enëve të zemrës. Operacionet e suksesshme kryhen me metodë minimale invazive dhe të mbyllur. Një pacient tjetër kishte një valvul zemre të implantuar me një operacion robotik”, tha Durdu.

Siç theksoi ai, përparësia më e rëndësishme është se me produktet e teknologjisë së lartë që përdoren gjatë operacionit, rritet cilësia e operacionit dhe mund të shmangen të gjitha komplikimet që mund të shkaktohen nga operacioni i hapur.

“Për shkak se gjoksi nuk hapet, ka më pak dhëmbëza. Rreziku i infeksioneve eliminohet në masë të madhe, rreziku i gjakderdhjes zvogëlohet, nuk ka probleme me mushkëritë që lidhen me operacionin dhe shmangen transfuzionet e gjakut”, shpjegoi Durdu.

Thënë kështu, kohëzgjatja e qëndrimit në spital është dukshëm më e shkurtër.

Durdu theksoi se janë krenarë që Türkiye është një markë botërore në turizmin shëndetësor.

TRT Balkan / agjencitë