Türkiye: Heqja e ndalimit të tregtisë nga Ankaraja, "trillim" i Izraelit / Photo: AA

Ministri i Tregtisë së Türkiyes, Omer Bolat, ka mohuar pretendimet e një zyrtari izraelit se Ankaraja ka hequr kufizimet tregtare ndaj Izraelit, duke thënë se ato janë "absolutisht imagjinare dhe se nuk kanë asnjë lidhje me realitetin".

"Ne qëndrojmë prapa vendimit që kemi marrë si qeveri në lidhje me tregtinë me Izraelin. Ky vendim mbetet i vlefshëm," është shprehur ai të enjten në një postim në X.

Masat e reja të Türkiyes do të zbatohen derisa qeveria izraelite të ndalojë sulmet e saj në Gaza dhe të sigurohet një armëpushim i përhershëm dhe një rrjedhë e pandërprerë e ndihmave humanitare në Gaza, nënvizoi Bolat.

Ndërkohë, Ministri i Jashtëm izraelit, Israel Katz, pohoi më herët të enjten se Presidenti Recep Tayyip Erdoğan kishte ndryshuar qëndrimin e tij të mëparshëm dhe kishte hequr shumë nga kufizimet tregtare që ai vendosi ndaj Izraelit.

Detyrimi i Tel Avivit për armëpushim

Më 2 maj, Ministria Turke e Tregtisë njoftoi se Ankaraja pezulloi të gjitha operacionet e eksportit dhe importit me Izraelin për shkak të "agresionit të saj kundër Palestinës në shkelje të ligjit ndërkombëtar dhe të drejtave të njeriut".

Qëllimi i vetëm i Türkiyes në pezullimin e tregtisë me Izraelin është të detyrojë Tel Avivin të shpallë armëpushim për ofensivën e saj vdekjeprurëse në Gaza, tha gjithashtu presidenti turk.

“Qëllimi ynë i vetëm është të detyrojmë qeverinë Netanyahu, e cila ka dalë jashtë kontrollit për shkak të mbështetjes së pakushtëzuar të Perëndimit, në një armëpushim”, tha Erdoğan.

TRT World