Australia, planifikon 1 miliard dollarë për mbrojtje detare.     / Foto: AA

Australia ka njoftuar se do të shpenzojë rreth 1 miliard dollarë për mbrojtjen detare për të mbrojtur rrugët e saj detare dhe portet nga "kërcënimet e mundshme".

Televizioni "9News" raportoi se ky shpenzim për mbrojtjen e detit do të bëhet për minat detare.

Zëdhënësi i Departamentit të Mbrojtjes, duke thënë se është duke u përshpejtuar blerja e minave detare inteligjente për të ndihmuar sigurimin e linjave detare të komunikimit dhe mbrojtjen e ujërave të Australisë, tha se përdorimi i armëve moderne detare do të jetë "një parandalues ​​i rëndësishëm ndaj kërcënimeve të mundshme".

"Qeveria vazhdon të punojë për të përmbushur shpejt dhe në mënyrë efektive këto armë me kapacitet të avancuar që i duhen vendit”, tha zëdhënësi.

Duke deklaruar se Australia do të shpenzojë afërsisht 1 miliard dollarë për minat detare, zëdhënësi tha se këto mina inteligjente mund të dallojnë anijen armike nga anijet e tjera.

Po ashtu edhe kryeministri Anthony Albanese për ABC News ka komentuar blerjen e minave detare.

Albanese deklaroi se synimi është që të “shpenzohet çdo qindarkë për mbrojtjen në mënyrën më të mirë të mundshme për të mbështetur sigurinë kombëtare”.

Duke theksuar se duan të kenë mbrojtjen më të mirë të mundshme, Albanese tha se ata janë fokusuar në mbrojtjen raketore, sigurinë kibernetike dhe fusha të ngjashme.

Marrëdhëniet e Kinës dhe Australisë

Në tetor 2021, Australia nënshkroi marrëveshjen AUKUS me ShBA-në dhe Britaninë, e cila parashikon bashkëpunim në fushën e teknologjisë së nëndetëseve bërthamore.

Australia, përveç AUKUS-it, i ishte bashkuar aleancës së sigurisë "Quad", e cila përfshinte ShBA-në, Japoninë dhe Indinë.

Këto zhvillime u interpretuan nga Kina si një aleancë kundër tyre në Oqeanin Paqësor.

Duke qenë se marrëdhëniet mes dy vendeve u dëmtuan nga këto zhvillime, administrata e Pekinit e solli tensionin politik në një dimension tregtar me kufizimet që vendosi për produktet e importuara nga Australia.

AA