Borrell: Gaza u shkatërrua më shumë se qytetet gjermane në LDB / Foto: AA

Qytetet në Rripën e Gazës janë shkatërruar më shumë se qytetet gjermane në Luftën e Dytë Botërore, theksoi shefi i politikës së jashtme të BE-së, Josep Borrell.

Në lidhje me viktimat në rritje të civilëve, numri i të cilëve tani ka shkuar në mbi 34.000 të vdekur dhe rreth 70.000 të plagosur, Borrell tha në seancën plenare të Parlamentit Evropian: “Mund të themi se më shumë se 60 për qind e infrastrukturës fizike është dëmtuar dhe 35 për qind është shkatërruar plotësisht në Gaza”.

Duke kujtuar se 249 punonjës humanitarë dhe rreth 100 gazetarë janë vrarë nga sulmet izraelite në Gaza, ai shtoi se përpjekjet e qeverisë izraelite për të frenuar operacionet e mediave të huaja në vend gjithashtu krijojnë shqetësim serioz.

“Ne duhet të përsërisim edhe një herë se Izraeli duhet të respektojë ligjin ndërkombëtar për të zbatuar masat e përkohshme të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë dhe për të siguruar mbrojtjen e të gjithë civilëve”, tha Borrell, duke i kërkuar Izraelit të lejojë punëtorët italianë të bëjnë punën e tyre për shpëtimin e jetëve pa u shënjestruar.

Duke iu referuar veçanërisht mundësisë së sulmit izraelit në Rafah, ku rreth 1,3 milion njerëz jetojnë pa strehimore, ai tha se ai do të çonte në pasoja katastrofike.

“Është thelbësore që Izraeli të respektojë rezolutën detyruese 2728 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, e cila kërkon qasje të plotë humanitare në Gaza”, shtoi Borrell.

TRT Balkan / agjencitë