Borrell: Keqardhje që e nuk parandalova atë që bëri Netanyahu në Gaza / Photo: AA

Josep Borrell, Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian (BE) për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë, tha se "keqardhja e tij më e madhe është se ai dështoi të parandalonte veprimet e Netanyahut në Gaza" gjatë mandatit të tij pesëvjeçar, të cilin ai do ta bëjë tani. largohuni, raporton Anadolu.

Duke folur në një konferencë të mbajtur në Shtëpinë e Amerikës në Madrid, kryeqyteti spanjoll, Borrell argumentoi se BE-ja nuk mund të ndikojë në Izrael dhe "nuk mund të jetë e bashkuar për këtë çështje për shkak të një vendi".

“Keqardhja ime më e madhe është që nuk munda të parandaloja atë që bëri Netanyahu (Kryeministri izraelit Benjamin, op.a.) në Gaza”, tha Borrell, duke shtuar:

"Zhgënjyes, pas sulmeve të tmerrshme terroriste nga Hamasi, rreth 40,000 njerëz u vranë në Gaza, shumë gra dhe fëmijë, BE-ja nuk arriti të arrijë unitet në ndjekjen e një armëpushimi dhe një zgjidhje politike të mëvonshme. Ne i kemi kërkuar Netanyahut prej muajsh të mos për të bërë atë që bëri”.

Duke theksuar se ka pasoja që BE-ja të mos ketë një zë të unifikuar kundër Izraelit, Borrell tha:

"BE-ja nuk ka rëndësi pa unitet. Ndarja jonë në konfliktin në Gaza na pengoi të jemi aktor këtu. Uniteti për çështjen e Ukrainës na lejoi të bëhemi një aktor i rëndësishëm. Sot, uniteti kërcënohet nga një shtet anëtar, veçanërisht përmes Ukrainës dhe Gaza, nga një vend, është prova më e madhe se ne nuk mund të jemi një aktor i madh gjeopolitik kur jemi të ndarë, nëse dënojmë ndërprerjen e furnizimit me ujë dhe ushqim në Ukrainë, ne duhet të bëjmë të njëjtën gjë.

TRT Balkan / agjencitë