Franca mund të konsiderojë sanksione që Izraeli të lejojë ndihma në Gaza /  Foto: Reuters

Franca tha të martën se mund të konsiderojë vendosjen e sanksioneve për ta shtyrë Izraelin të lejojë hyrjen e më shumë ndihmave humanitare në Gaza.

Ministri i Jashtëm Stephane Sejourne tha se Franca ishte një nga vendet e para që propozoi sanksione të BE-së ndaj kolonëve të paligjshëm hebrenj në Bregun Perëndimor, të cilët ishin të përfshirë në veprime të dhunshme kundër palestinezëve.

"Duhet të ketë leva ndikimi dhe ka leva të shumta, që shkojnë deri në sanksione për të lejuar ndihmat humanitare të kalojnë pikat e kontrollit," u tha ai transmetuesve publikë RFI dhe France 24.

Franca kërkon hapjen e korridoreve humanitare në veri dhe jug, në Rafah dhe Gaza, në mënyrë që të paktën 300 kamionë të mund të kalojnë, tha Sejourne.

Ai shtoi se Franca do të vazhdojë të punojë për një armëpushim të menjëhershëm dhe një zgjidhje paqësore të konfliktit afatgjatë izraelito-palestinez mbi bazën e një zgjidhjeje me dy shtete.

Izraeli ka kryer një ofensivë ushtarake në territorin palestinez që prej sulmit ndërkuftar të Hamasit më 7 tetor, i cili vrau afro 1.200 njerëz.

Mbi 33.200 palestinezë janë vrarë që atëherë dhe rreth 76.000 të tjerë janë plagosur, përveçse kanë shkaktuar shkatërrim masiv, zhvendosje dhe rrezik nga sëmundjet dhe uria.

Izraeli akuzohet për gjenocid në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, e cila në janar nxori një vendim të përkohshëm duke urdhëruar Tel Avivin të ndalojë aktet gjenocidale dhe të marrë masa për të garantuar ofrimin e ndihmës humanitare për civilët në Gaza.

Duke treguar masa shtesë më 28 mars, gjykata e lartë i bëri thirrje Izraelit të sigurojë "sigurimin e papenguar" të ndihmës urgjente për Gazën. GjND-ja tha se "Palestinezët në Gaza nuk po përballen më vetëm me rrezikun e urisë... por se uria ka filluar".

AA