Gaza po përballet me rrezik epidemie: vala e të nxehtit përkeqëson kushtet   / Photo: Others

Agjencia e Mbrojtjes Civile të Gazës ka paralajmëruar për përhapjen e epidemive dhe sëmundjeve në kampet e zhvendosjes në pjesën jugore të enklavës pasi valët e të nxehtit u intensifikuan.

"Vuajtjet e njerëzve në kampet e zhvendosjes në rajonet jugore të Gazës duket se po rriten me intensifikimin e valëve të të nxehtit", tha agjencia.

Agjencia theksoi se kjo situatë paralajmëron për "përhapjen në rritje të epidemive dhe sëmundjeve midis tyre, veçanërisht midis fëmijëve dhe grave shtatzëna".

Po ashtu, agjencia palestineze i bëri thirrje Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSh) "të ndërmarrë urgjentisht veprime për të shpëtuar jetën e qindra mijëra refugjatëve palestinezë dhe për të gjetur vende alternative për tendat mes valëve të të nxehtit të fuqishëm në ditët në vijim".

Gaza po përjeton një valë të fortë të të nxehtit, me temperaturat që dje arritën në rreth 37 gradë Celsius gjatë orëve të ditës. Që nga fillimi i luftës në Rripin e Gazës, Izraeli ka zhvendosur me forcë banorët e enklavës drejt jugut, duke pretenduar se është një "zonë e sigurt".

Por, shkatërrimet dhe mizoritë izraelite kanë prekur të gjitha zonat, sipas zyrtarëve të qeverisë në Gaza, duke çuar në bllokimin e rreth 1,3 milion nga 2,3 milionë banorët e Rripit të Gazës, në qytetin Rafah.

Izraeli ka kryer një ofensivë brutale në Rripin e Gazës që nga sulmi ndërkufitar nga grupi palestinez Hamas më 7 tetor, për të cilin Tel Avivi thotë se vrau afër 1.200 njerëz.

Të paktën 34.300 palestinezë janë vrarë që atëherë, kryesisht gra dhe fëmijë si dhe rreth 77.300 të tjerë janë plagosur në mes të shkatërrimit në masë dhe mungesës së madhe të nevojave.

Më shumë se gjashtë muaj pas luftës izraelite, sipas OKB-së, ka çuar në zhvendosjen e brendshme të 85 për qind të popullsisë së enklavës mes një bllokade të ushqimit, ujit të pastër dhe ilaçeve.

Izraeli akuzohet për gjenocid në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë (GjND), e cila në një vendim të përkohshëm në muajin janar urdhëroi Tel Avivin të ndalojë aktet e gjenocidit dhe të marrë masa për të garantuar ofrimin e ndihmës humanitare për civilët në Gaza.

AA