Kreu i të drejtave të OKB-së: T'u jepet fund vrasjeve në Bregun Perëndimor / Photo: AA

Komisari i Lartë i OKB-së për të Drejtat e Njeriut, Volker Turk, bëri thirrje të martën për t'u dhënë fund vrasjeve në Bregun Perëndimor nga forcat izraelite.

Të shtunën, forcat izraelite qëlluan për vdekje 16-vjeçarin Ahmed Ashraf Hamidat dhe plagosën rëndë 17-vjeçarin Mohammed Musa Al Bitar pranë kampit të refugjatëve Aqabat Jaber, Jericho. Al Bitar vdiq të nesërmen, sipas zyrës së të drejtave të njeriut.

Vdekja e tyre, së bashku me vrasjen e katër palestinezëve të tjerë nga ushtria izraelite të hënën, e çuan numrin e palestinezëve të vrarë në Bregun Perëndimor në 505 që nga 7 tetori.

"Sikur të mos mjaftonin ngjarjet tragjike në Izrael dhe më pas në Gaza gjatë tetë muajve të fundit, njerëzit e Bregut Perëndimor të pushtuar po i nënshtrohen gjithashtu ditë pas dite gjakderdhjes së paprecedentë. Është e paimagjinueshme që janë marrë kaq shumë jetë në një mënyrë kaq të pahijshme”, tha Volker Turk në një deklaratë.

"Vrasja, shkatërrimi dhe shkeljet e përhapura të të drejtave të njeriut janë të papranueshme dhe duhet të pushojnë menjëherë," tha Turk duke shtuar se "Izraeli duhet jo vetëm të miratojë, por edhe të zbatojë rregullat e angazhimit që janë plotësisht në përputhje me normat dhe standardet e zbatueshme të të drejtave të njeriut."

Ai theksoi se çdo pretendim për vrasje të paligjshme duhet të hetohet "tërësisht dhe në mënyrë të pavarur" dhe përgjegjësit të mbahen përgjegjës.

"Mosndëshkimi i përhapur për krime të tilla ka qenë i zakonshëm për një kohë të gjatë në Bregun Perëndimor të pushtuar. Një pandëshkueshmëri e tillë ka krijuar një mjedis të favorshëm për gjithnjë e më shumë vrasje të paligjshme nga ISF-ja," paralajmëroi ai, duke iu referuar Forcave të Sigurisë izraelite me inicialet.

Zyra vuri në dukje se ISF-ja ka përdorur shpesh "forcën vdekjeprurëse si mjetin e parë" kundër protestuesve palestinezë duke hedhur gurë, shishe ndezëse dhe fishekzjarre ndaj automjeteve të blinduara të ISF-së, në rastet kur ata që u qëlluan "nuk përfaqësonin një kërcënim të afërt për jetën".

"Verifikimi i fatalitetit dhe monitorimi i thelluar i mbi 80 rasteve nga Zyra e OKB-së për të Drejtat e Njeriut tregon shkelje të vazhdueshme të ligjit ndërkombëtar të të drejtave të njeriut për përdorimin e forcës nga ISF-ja përmes përdorimit të panevojshëm dhe joproporcional të forcës vdekjeprurëse dhe një rritje të vrasjeve të planifikuara në shënjestër.”, tha Turk.

"Ata tregojnë gjithashtu mohimin ose vonimin sistematik të ndihmës mjekësore për të plagosurit në gjendje kritike.", shtoi ai.

TRT Balkan / agjencitë