OBSh-ja: 170 sulme izraelite ndaj spitaleve në Bregun Perëndimor      /Foto: AA

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSh) konfirmoi se objektet e kujdesit shëndetësor në Bregun Perëndimor të okupuar janë përballur me më shumë se 170 sulme izraelite që nga 7 tetori.

"OBSh-ja është e shqetësuar për përshkallëzimin e vazhdueshëm të sulmeve ndaj njësive të kujdesit shëndetësor në Bregun Perëndimor," tha agjencia e OKB-së në një deklaratë në X.

“Sot, të paktën gjashtë punonjës shëndetësorë u detyruan të largohen nga spitali Ibën Sina në Jenin, pas së cilës ata u kontrolluan dhe u ndaluan”, tha organizata, duke shtuar se “u kontrolluan edhe tri ambulanca”.

"Kujdesi shëndetësor nuk është objektiv", theksoi OBSh-ja, duke iu referuar rregullave ndërkombëtare të luftës që ndalojnë sulmimin e spitaleve, shkollave dhe objekteve të tjera civile.

OBSh-ja bëri thirrje për "mbrojtje aktive të punonjësve shëndetësorë dhe objekteve shëndetësore".

Në Bregun Perëndimor, që nga shpërthimi i luftimeve në Gaza më 7 tetor, ushtria izraelite deri më tani ka vrarë më shumë se 200 palestinezë dhe ka arrestuar më shumë se 2.520 të tjerë në përpjekje për të frenuar aktivizmin palestinez në mbështetje të Gazës.

Që kur Izraeli filloi bombardimet në Gaza më 7 tetor, janë vrarë të paktën 11.500 palestinezë, përfshirë mbi 7.800 gra dhe fëmijë, si dhe janë plagosur më shumë se 29.200 të tjerë.

Gjithashtu, mijëra ndërtesa, përfshirë spitale, xhami dhe kisha, janë dëmtuar ose shkatërruar plotësisht në sulmet e pamëshirshme ajrore dhe tokësore të Izraelit në enklavën e rrethuar.

Bllokada izraelite ka ndërprerë Gazën edhe nga furnizimet me karburant, energji elektrike dhe ujë, si dhe ka reduktuar dërgesat e ndihmave në një rrjedhë të vogël. Ndërkohë, numri zyrtar i vdekjeve izraelite është rreth 1.200.

TRT Balkan / agjencitë