OBSh-ja: Krizë e rëndë mjekësore mes urdhrave të reja të evakuimit në Gaza

OBSh-ja: Krizë e rëndë mjekësore mes urdhrave të reja të evakuimit në Gaza

“Nuk ka vërtet asnjë cep të sigurt në Gaza”, thotë Drejtori i Përgjithshëm Tedros Adhanom Ghebreyesus.
OBSh-ja: Krizë e rëndë mjekësore mes urdhrave të reja të evakuimit në Gaza / Photo: AA

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSh) të martën ngriti alarmin për krizën e përshkallëzuar të kujdesit shëndetësor në Gaza pas urdhrave të reja të evakuimit në qytetin e Gazës.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtori i përgjithshëm i OBSh-së, nënvizoi ndikimin e rëndë që këto urdhra kanë në shërbimet mjekësore tashmë të kufizuara në rajon.

"Nuk ka vërtet asnjë cep të sigurt në Gaza," tha Ghebreyesus në një deklaratë." Raportet e fundit mbi urdhrat e evakuimit në qytetin e Gazës do të pengojnë më tej ofrimin e kujdesit shumë të kufizuar për shpëtim-jete."

OBSh-ja ka raportuar se spitalet kyç si Al-Ahli dhe Spitalet Miqësore për pacientët janë jashtë shërbimit.

Pacientët nga këto spitale janë detyruar ose të vetëevakuohen, janë lëshuar para kohe ose janë dërguar në spitale të tjera.

Spitali Kamal Adwan dhe Spitali Indonezian, të cilët tani janë përgjegjës për këta pacientë, po përballen me mungesa të rënda të karburantit, shtretërve dhe furnizimeve mjekësore të traumës.

Spitali Indonezian aktualisht po funksionon me trefishin e kapacitetit të tij, duke luftuar për të përballuar fluksin e pacientëve.

Spitali Al-Helou, i vendosur brenda blloqeve të prekura nga urdhri i evakuimit, vazhdon të funksionojë por vetëm pjesërisht.

Ndërkohë, spitalet As-Sahaba dhe Al-Shifa, të cilat janë pranë zonave të evakuimit, mbeten funksionale për momentin, megjithëse statusi i tyre është i pasigurt duke pasur parasysh afërsinë me zonat e konfliktit.

Gjithashtu, gjashtë pika mjekësore dhe dy qendra të kujdesit shëndetësor parësor, hyjnë brenda zonave të evakuimit, duke e tensionuar më tej infrastrukturën e kujdesit shëndetësor.

Ghebreyesus paralajmëroi se këto objekte mjekësore kritike mund të bëhen shpejt jofunksionale, për shkak të luftës në afërsi të tyre ose pengesave për të akses.

OBSh-ja ka bërë thirrje për një armëpushim për të siguruar që ndihma mjekësore mund të arrijë tek ata që kanë nevojë të madhe dhe që të plagosurit të marrin kujdesin e duhur.

TRT Balkan / agjencitë