Përpjekja për grusht shtet në Bolivi, arrestohet gjenerali Zuniga

Përpjekja për grusht shtet në Bolivi, arrestohet gjenerali Zuniga

Sipas mediave boliviane, Juan Jose Zuniga akuzohet se ka udhëhequr tentativën për grusht shtet.
Përpjekja për grusht shtet në Bolivi, arrestohet gjenerali Zuniga / Photo: AA

Komandanti i Përgjithshëm i Ushtrisë Boliviane, gjenerali Juan Jose Zuniga, i cili u përpoq të bënte një grusht shteti në Bolivi kundër Qeverisë së Presidentit Luis Arce, u arrestua me kërkesë të Zyrës së Kryeprokurorit të shtetit.

Sipas mediave boliviane, Zuniga akuzohet se ka udhëhequr tentativën për grusht shtet.

Ai u arrestua pasi doli nga selia e Shtabit të Përgjithshëm dhe më pas u dërgua në Prokurori me një automjet policie.

Prokuroria e Përgjithshme njoftoi se ka nisur një hetim i gjithanshëm për akuzat për tentativën e grushtit të shtetit dhe ngjarjet që pasuan.

Presidenti Bolivian Arce deklaroi se disa njësi ushtarake janë mobilizuar në mënyrë të parregullt në vend dhe i kërkoi ushtrisë të respektojë demokracinë.

Pamjet në mediat sociale treguan një automjet të blinduar ushtarak duke u përpjekur të depërtonte në pallatin qeveritar në kryeqytetin, La Paz.

Arce foli drejtpërdrejt me Zuniga, i cili po përpiqej të depërtonte në pallatin e qeverisë dhe kërkoi një tërheqje të menjëhershme të trupave.

Në fjalimin e tij drejtuar kombit, presidenti bolivian i bëri thirrje publikut të qëndrojë i qetë.

"Presidenti dhe ministrat e Bolivisë janë në detyrë dhe i bëj thirrje popullit të mbrojë demokracinë. Ushtarët duhet të tërhiqen menjëherë dhe të kthehen në detyrat e tyre. Unë dua që ata të respektojnë demokracinë dhe Kushtetutën", tha Arce.

Me thirrjen e Arces, mijëra njerëz dolën në sheshe dhe protestuan kundër tentativës për grusht shteti ushtarak.

Me urdhër të komandantit të sapoemëruar të ushtrisë boliviane, Jose Wilson Sanchez, ushtarët që tentuan grushtin e shtetit u kthyen në kazermë.

TRT Balkan / agjencitë