Raport: Ekonomia e Gazës ra mbi 80 për qind për shkak të sulmeve izraelite

Raport: Ekonomia e Gazës ra mbi 80 për qind për shkak të sulmeve izraelite

Pothuajse i gjithë aktiviteti ekonomik në Gaza është ndalur, thuhet në raportin e Bankës Botërore.
Raport: Ekonomia e Gazës ra mbi 80 për qind për shkak të sulmeve izraelite.     /Foto: AA

Ekonomia e Gazës u tkurr për më shumë se 80 për qind në tremujorin e katërt të vitit të kaluar për shkak të sulmeve izraelite, thuhet në raportin e Bankës Botërore të publikuar të enjten.

Në raport, Banka Botërore thekson se sulmet në enklavën palestineze që nga tetori kanë çuar në humbje masive të jetëve dhe se efektet e konfliktit në ekonominë palestineze kanë qenë të vazhdueshme.

Prodhimi i Brendshëm Bruto sipas këtij raporti ra nga afërsisht 670 milionë dollarë në tremujorin e tretë në afërsisht 90 milionë dollarë në tremujorin e katërt.

Është raportuar se ekonomia palestineze ka përjetuar një nga goditjet më të mëdha të regjistruara në historinë e fundit ekonomike që nga fillimi i konfliktit.

"Pothuajse i gjithë aktiviteti ekonomik në Gaza është ndalur. Konflikti pritet të ketë një ndikim të qëndrueshëm mbi popullsinë e prekur në Izrael, Gaza dhe Bregun Perëndimor, shumë përtej çdo vlerësimi ekonomik", tha ai.

Në raport thuhet gjithashtu se gjithë popullsia në Gaza prej 2,3 milionë banorësh vuan nga mungesa e ushqimit, ujit, energjisë elektrike, karburantit dhe ilaçeve.

“Niveli i vërejtur i dëmtimit dhe shkatërrimit të aseteve fikse është katastrofik”, shtoi ai.

Numri i palestinezëve të vrarë në ofensivën vdekjeprurëse për gjenocidin e akuzuar nga Izraeli në Rripin e Gazës që prej 7 tetorit, sipas të dhënave të mëngjesit të sotëm, është rritur në 29.410.

Më 26 janar, pas një padie për gjenocid të ngritur nga Republika e Afrikës së Jugut, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë vendosi që Izraeli duhet të përmbahet nga çdo veprim në lidhje me vrasjen, sulmet dhe shkatërrimin e banorëve të Rripit të Gazës dhe të marrë të gjitha masat për të parandaluar gjenocid.

Sipas Kombeve të Bashkuara, për shkak të ofensivës izraelite, 85 për qind e popullsisë së Rripit të Gazës është zhvendosur brenda vendit dhe po përballet me mungesë akute të ushqimit, ujit të pastër dhe ilaçeve, ndërsa 70 për qind e infrastrukturës së enklavës është dëmtuar ose shkatërruar.

TRT Balkan / agjencitë