Shefi i OKB-së për të drejtat: Alarmuese rritja e ekstremit të djathtë / Foto: AFP

Shefi i OKB-së për të drejtat e njeriut paralajmëroi të mërkurën se rritja e së djathtës ekstreme në Evropë duhet të jetë zile alarmi.

"Unë jam gjithmonë i shqetësuar kur dëgjoj narrativa që denigrojnë tjetrin, çnjerëzojnë tjetrin, që i bëjnë fajtorë emigrantët, refugjatët dhe azilkërkuesit të grupeve minoritare," tha Volker Turk në Gjenevë në përgjigje të pyetjes së Anadolu për një vlerësim të situatës, pas fitoreve të ekstremit të djathtë në zgjedhjet e Parlamentit Evropian dhe të Francës.

“Duhet të jemi shumë vigjilentë, sepse sidomos historia na thotë, veçanërisht në Evropë, që sharjet e tjetrit, se denigrimi i tjetrit është një pararojë e asaj që do të vijë”, tha ai. "Dhe, po, është një zile alarmi që duhet t'i biem."

'Absolutisht kritike' për të vazhduar punën në Palestinë

Duke komentuar konfliktin në Palestinë, Turk tha se është "absolutisht kritike" që zyra e të drejtave të njeriut të vazhdojë punën e saj për të përmirësuar përgjegjësinë për krimet e kryera në Gaza dhe në Bregun Perëndimor të pushtuar.

“Është kritike të vazhdohet monitorimi, raportimi dhe dokumentimi për të gjetur mënyra dhe mjete për t'u angazhuar gjithashtu me autoritetet”, tha ai.

I pyetur nëse ka nevojë për të krijuar një gjykatë ndërkombëtare për të trajtuar shkeljen e të drejtave të njeriut, ai tha: "Ne kemi të tilla ekzistuese dhe ato po përdoren."

Është "e rëndësishme" të sigurohet funksionimi i mekanizmave aktualë të llogaridhënies”, shtoi Turk.

Izraeli ka vrarë afro 38.000 palestinezë që nga një sulm ndërkufitar i Hamasit më 7 tetor 2023. Veprimet kanë shkaktuar katastrofë humanitare dhe gjykim të vazhdueshëm mbi gjenocidin e supozuar në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë. Që atëherë, bastisjet dhe arrestimet izraelite janë shtuar gjithashtu në Bregun Perëndimor.

AA