Të dy diskutuan pranimin e mundshëm të Suedisë në NATO, duke u fokusuar në forcimin e marrëdhënieve BE-Türkiye. / Photo: TRT World

Presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan ka takuar Charles Michel, presidentin e Këshillit Evropian, në Lituani, teksa po e vizitonte për të marrë pjesë në një samit të liderëve të NATO-s.

Mbyllur për mediat, takimi të hënën u zhvillua në Qendrën e Ekspozitave dhe të Kongreseve të Lituanisë (LITEXPO) në Vilnius, kryeqyteti i Lituanisë, tha Drejtoria e Komunikimeve e Türkiyes.

Michel në Twitter tha se ata “eksploruan mundësitë përpara për të rikthyer në plan të parë bashkëpunimin BE-Türkiye dhe për të rienergjizuar marrëdhëniet tona”.

Ai shtoi se Këshilli i ka kërkuar përfaqësuesit të lartë, Josep Borell, dhe Komisionit Evropian të paraqesin një raport “me synimin për të vazhduar në mënyrë strategjike dhe largpamëse”.

Michel tha se ai gjithashtu përgëzoi Presidentin Erdoğan për “rolin qendror që Türkiye luajti në ndërmjetësimin dhe sigurimin e Iniciativës së Drithit të Detit të Zi”.

“Ne diskutuam gjithashtu pranimin e Suedisë në NATO, gjithashtu në funksion të përmirësimit të marrëdhënieve BE-Türkiye.

Më herët, lideri turk u takua me Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s Jens Stoltenberg dhe kryeministrin suedez Ulf Kristersson.

Përpara se të nisej për në Vilnius, Erdoğan tha se do të nxiste samitin e NATO-s për të hapur një rrugë për pranimin e Ankarasë në BE, në mënyrë që Türkiye të hapë rrugën për anëtarësimin e Suedisë në NATO.

31 udhëheqësit e Aleancës ushtarake po mblidhen në Vilnius për të diskutuar konfliktin Rusi-Ukrainë, aplikimin e Suedisë në NATO dhe hapat për të forcuar mbrojtjen dhe parandalimin e grupit.

AA