UNICEF-i: Fëmijët në Gaza, "pamje e tmerrshme" e pasojave të luftës. / Foto: AA Archive

Zyrtarja e UNICEF-it, Tess Ingram, tha se fëmijët në Gaza janë bërë përfytyrimi i luftës në vazhdim, pasi historitë e tyre paraqesin një "pamje të tmerrshme" të pasojave njerëzore të konfliktit.

"Fëmijët mbajnë një pjesë të madhe të plagëve të kësaj lufte", tha Specialistja e Komunikimit e UNICEF-it, Ingram, e cila u largua nga Gaza të hënën pasi kaloi dy javë atje.

Në konferencën për media të mbajtur në selinë e OKB-së në Gjenevë, ajo citoi shifrat e fundit nga Ministria Palestineze e Shëndetësisë, duke thënë se më shumë se 12 mijë fëmijë, ose pothuajse 70 fëmijë çdo ditë, janë lënduar në Gaza që nga 7 tetori.

Kjo është "pothuajse me siguri një nënvlerësim", theksoi ajo, duke shtuar se vetëm një numër i vogël i të gjitha lëndimeve të raportuara janë zbërthyer për të specifikuar se kur është lënduar një fëmijë.

Lidhur me evakuimet mjekësore, ajo tha: "Me të paktën 70 fëmijë të lënduar çdo ditë, ne kemi nevojë që numri i evakuimeve mjekësore të rritet në mënyrë që fëmijët të kenë qasje në kujdesin që u nevojitet urgjentisht".

"Me një fëmijë të vrarë ose të plagosur çdo dhjetë minuta, mbi çdo gjë tjetër, ne kemi nevojë për armëpushim", kërkoi ajo, duke thënë se armëpushimi "është mënyra e vetme për të ndaluar vrasjen dhe plagosjen e fëmijëve".

Izraeli ka vrarë mbi 33.800 palestinezë që nga një sulm ndërkufitar i 7 tetorit 2023 nga Hamasi, në të cilin autoritetet izraelite thonë se janë vrarë rreth 1.200 izraelitë.

TRT Balkan / agjencitë