Ditën Ndërkombëtare kundër Abuzimit të Drogave dhe Trafikimit shënohet në Kosovë.     Foto:KosovaPress

Përdorimi i lëndëve narkotike në Kosovë, shënon rritje. Institucionet shëndetësore ballafaqohen me kufizime në trajtimin e këtyre rasteve. Të dhënat e organizatave flasin se në Kosovë, ekzistojnë rreth 40 mijë përdorues të substancave narkotike. Fakt shqetësues është se në këtë grup dominojnë grup moshat e reja. Mirëpo, institucionet shtetërore nuk disponojnë më të dhëna të sakta të përdoruesve të drogës.
Duke e shënuar Ditën Ndërkombëtare kundër Abuzimit të Drogave dhe Trafikimit të paligjshëm nga Asociacioni i Psikiatërve të Kosovës (APK), thonë se në rritje është edhe numri i atyre që përdorin drogën në nivel botëror.
Valdete Alidema, kryetare e Asociacionit të Psikiatërve të Kosovës, theksoi se abuzimi me drogat sot paraqet një problem mjaft të madh social e mjekësor në të gjithë botën, e rrjedhimisht edhe Kosova.
“Me të prekur me këtë problem janë të rinjtë, të cilët shumë shpesh të shtyrë nga kurioziteti dhe në ndikimin e moshatarëve fillojnë të eksperimentojnë me droga qysh herët, duke mos ditur fare se çfarë mund të shkaktojë përdorimi i tyre. Sot të rinjtë zakonisht për drogat po informohen përmes rrjeteve sociale dhe informohen për mënyrën se si përdoret droga, pastaj në rrjete sociale ekzistojnë edhe video të cilat japin mjaftë informata për efektin pozitiv, por fatkeqësisht nuk informojnë për efektet negative të përdorimit të drogave, tha Alidema.

Sipas zyrës ndërkombëtare të Kombeve të Bashkuara për drogën dhe krimin në vitin 2020 gati 275 milionë njerëz përdoren drogën në mbarë botën, me 22 përqind më shumë se nga viti 2010, numri i përdoruesve të kanabisit u rrit për 18 përqind”, tha ajo.
Ministri i Shëndetësisë, Rifat Latifi, e pranoi se kapaciteti aktual i institucioneve shëndetësore ku trajtohen këto raste është i kufizuar.
“Aktualisht në Kosovë nuk ka vlerësime gjithëpërfshirëse për të dhëna përfaqësuese që flasin për numrin e saktë të përdorueseve të drogave. Organet që kanë prezantuar këto të dhëna nga institucionet e shëndetësisë që merren me këtë çështje na tregojnë se përdorimi i drogës është rritur. Numrat që janë dhënë janë 30 mijë deri në 40 mijë përdorues të drogave sa vlerësohet që janë në Kosovë nga të gjitha komunitetet dhe grup moshat e ndryshme, me dominim nga moshat e reja. Shumica e drogave përdoren në shtëpi, tha ministri Latifi.
Ndryshe, në bazë të rasteve të cilët i trajtojnë institucionet shëndetësore të Kosovës, është vërejtur se përdoruesit e lëndëve narkotike nga lagjet urbane janë shpërngulur edhe në fshatrat e largëta. Marihuna është lloji i drogës më i shpeshtë që përdoret. Por, kohëve të fundit sipas të dhënave të ministrisë së Shëndetësisë, së Kosovës, ka rritje të numrit të abuzuesve nga kokaina. Kjo e bënë punën e tyre më të vështirë. Personat të cilët vuajnë nga varësia e lëndëve narkotike aktualisht trajtimin e marrin në repartin Psikiatrisë, i cila ka vetëm 6 shtertër. Në këtë repart, gjatë këtij janë regjistruar 60 pranime.

TRT Balkan / agjencitë