Banka Botërore: Izraeli pengon qasjen e palestinezëve në shëndetësi / Foto: TRT World

Kufizimet e Izraelit dhe kufizimet fiskale në rritje në territoret palestineze po ndikojnë rëndë në kushtet ekonomike të palestinezëve dhe po pengojnë qasjen e tyre në kujdesin shëndetësor që shpëton jetën në kohë, ka thënë Banka Botërore.

Në një raport të titulluar "Gara kundër kohës", Banka Botërore tha të hënën se në përgjithësi ekonomia palestineze po performonte nën potencialin, me të ardhurat për frymë që priten të ngecin.

Varfëria në territoret palestineze ishte në rritje, me një në katër palestinezë që jetonin nën kufirin e varfërisë, tha huadhënësi global me bazë në Washington.

Kufizimet e Izraelit në lëvizjen dhe tregtinë në Bregun Perëndimor të pushtuar, bllokada e vendosur në Gaza dhe ndarja midis dy territoreve palestineze ishin ndër disa faktorë që e kishin vënë ekonominë palestineze në rrezik të lartë, thuhet në raport.

"Kufizimet fiskale rëndojnë shumë në sistemin shëndetësor palestinez dhe veçanërisht në aftësinë e tij për të përballuar barrën në rritje të sëmundjeve jo të transmetueshme," tha Stefan Emblad, drejtori i Bankës Botërore për Bregun Perëndimor dhe Gazën, në një kumtesë të lëshuar me raportin.

Kufizimet, duke përfshirë "një regjim të gjatë, burokratik të lejeve", shpesh e bëjnë të vështirë ofrimin e kujdesit shëndetësor në kohë për palestinezët, tha ai.

Qasja në referime mjekësore të jashtme për trajtimin e kancerit, sëmundjeve të zemrës dhe për lindje e shërbime akusherie janë prekur ndjeshëm për shkak të kufizimeve fizike dhe administrative, thuhet në deklaratë.

"Situata është veçanërisht kritike në Gaza, e cila vuan nga një kapacitet më i kufizuar i sistemit shëndetësor dhe ku pacientët luftojnë për të marrë aplikimet e nevojshme për lejen e daljes mjekësore në kohën e duhur," tha ai.

“Shifrat e hulumtimit tregojnë se bllokada e Gazës ka pasur ndikim në vdekshmërinë, pasi disa pacientë nuk e mbijetojnë kohëzgjatjen e procesit të lejes”.

Mijëra palestinezë nga Bregu Perëndimor dhe Gaza kalojnë çdo vit në Izrael për trajtim mjekësor të padisponueshëm në territoret e varfra të pushtuara palestineze.

Izraeli ka pushtuar Bregun Perëndimor – tani shtëpi e rreth tre milionë palestinezëve – që nga Lufta Gjashtë-ditore e vitit 1967, kur pushtoi edhe Gazën, enklavën bregdetare me popullsi të dendur nga e cila është tërhequr që atëherë.

Vitin e kaluar, Izraeli lëshoi leje hyrjeje për më shumë se 110.000 vizita mjekësore për banorët e Bregut Perëndimor, sipas COGAT, organi i ministrisë izraelite të mbrojtjes që mbikëqyr çështjet civile në territoret palestineze.

Më shumë se 17.000 leje të tilla u dhanë gjatë së njëjtës periudhë për palestinezët nga Gaza, ku jetojnë 2,3 milionë njerëz.

Një bllokadë izraelite e vendosur nga Izraeli që kur Hamasi erdhi në pushtet në 2007 ka penguar gjithashtu furnizimet mjekësore për enklavën.

Banka Botërore u kërkoi autoriteteve izraelite dhe palestineze që të menaxhojnë më mirë raste të tilla mjekësore dhe të lehtësojnë procesin e lejeve në një përpjekje për të ofruar ndihmë në kohë të kujdesit shëndetësor për pacientët dhe shoqëruesit e tyre.

Në përgjithësi, ekonomia palestineze ka qenë në stagnacion gjatë pesë viteve të fundit, tha Emblad, duke shtuar se nuk pritej të përmirësohej nëse politikat në terren nuk ndryshojnë.

"Duke pasur parasysh tendencat e rritjes së popullsisë, të ardhurat për frymë pritet të ngecin," tha Banka Botërore.

TRT World