FIFA në kërkim të këshillës juridike për të pezulluar Izraelin nga futbolli. / Foto: AP

FIFA do të kërkojë këshillë të pavarur juridike përpara mbajtjes së një mbledhjeje të jashtëzakonshme të këshillit deri më 25 korrik për të marrë një vendim mbi një propozim palestinez për të pezulluar Izraelin nga futbolli ndërkombëtar për shkak të shkeljeve të të drejtave të njeriut në Palestinë.

Presidenti i FIFA-s, Gianni Infantino, përshkroi planin në kongresin e FIFA-s të premten, pasi përfaqësuesit e federatave të futbollit palestinez dhe izraelit patën mundësinë të flisnin përpara 211 anëtarëve si shoqata.

“FIFA do të mandatojë që tani ekspertizë të pavarur ligjore për të analizuar tri kërkesat nga Shoqata Palestineze e Futbollit dhe për të siguruar që statutet e FIFA-s të zbatohen në mënyrën e duhur”, tha Infantino.

“Ky vlerësim juridik do të duhet të lejojë të dhëna dhe pretendime të të dyja shoqatave anëtare. Rezultatet dhe rekomandimet ... do t’i përcillen Këshillit të FIFA-s.

“Për shkak të urgjencës së situatës, një Këshill i jashtëzakonshëm i FIFA-s do të mblidhet dhe do të zhvillohet para datës 25 korrik për të shqyrtuar rezultatet e vlerësimit ligjor dhe për të marrë vendimet që janë të përshtatshme.”

Propozimi i Federatës së Futbollit të Palestinës vuri në dukje “shkeljet e ligjit ndërkombëtar të kryera nga okupimi izraelit në Palestinë, veçanërisht në Gaza” dhe përmendi angazhimet statutore të FIFA-s për të drejtat e njeriut dhe kundër diskriminimit.

Shoqata Palestineze e Futbollit shkroi se “e gjithë infrastruktura e futbollit në Gaza është shkatërruar ose dëmtuar rëndë, duke përfshirë stadiumin historik të Al Yarmuk” dhe tha se kishte mbështetje për mocionin nga federatat e Algjerisë, Irakut, Jordanisë, Sirisë dhe Jemenit.

TRT Balkan / agjencitë