Akar me ministrat ukrainas: Deti i Zi i rëndësishëm për eksportin e grurit     Foto: AA

Pasi Rusia pezulloi Marrëveshjen e Istanbulit për eksportin e grurit përmes korridoreve të Detit të Zi me ndërmjetësimin e Kombeve të Bashkuara, ministri turk i Mbrojtjes Hulusi Akar të martën theksoi rëndësinë e zbatimit të iniciativës në biseda të veçanta telefonike me ministrat ukrainas.

Akar diskutoi situatën e fundit në lidhje me dërgesat e grurit me homologun e tij ukrainas Oleksiy Reznikov dhe ministrin e infrastrukturës Aleksandër Kubrakov.

Akar tha se marrëveshja e eksportit të grurit kontribuoi shumë në lehtësimin e krizës globale të ushqimit, sepse pothuajse 10 milionë tonë drithë u dorëzuan atyre në nevojë dhe dëshmoi se "bashkëpunimi dhe dialogu" zgjidhin problemet.

Korridori i drithit në Detin e Zi, tha ai, është shumë më i shpejtë dhe më i përshtatshëm për transportin e grurit sesa rruga tokësore.

“Iniciativa e dërgesës së grurit, e cila është një aktivitet thjesht njerëzor, duhet të ndahet nga kushtet konfliktuale”, tha Akar.

Siç tha ai, Türkiye do të "vazhdojë me rolin e saj në sigurimin e paqes në rajon dhe ndihmën humanitare në të gjitha nivelet, siç ka bërë deri tani".

Telefonatat erdhën disa ditë pasi Rusia pezulloi një marrëveshje mbi eksportet e grurit nga portet ukrainase të Detit të Zi.

Rusia njoftoi të shtunën se po pezullonte pjesëmarrjen në marrëveshjen për eksportin e grurit nga portet ukrainase.

Më 22 korrik, Türkiye, OKB-ja, Rusia dhe Ukraina nënshkruan një marrëveshje në Istanbul për të rivendosur eksportet e grurit të Detit të Zi, të cilat u pezulluan pas fillimit të luftës ruso-ukrainase në shkurt.

Po ashtu, u krijua edhe një qendër e përbashkët koordinimi me zyrtarë nga të tria vendet dhe OKB-ja në Istanbul për të mbikëqyrur dërgesat.

AA