Altun: Rizgjedhja e presidentit Erdoğan forcon demokracinë e Türkiyes.     /Foto: AA

Balotazhi i fundit presidencial në Türkiye ka forcuar demokracinë e vendit dhe ka sjellë optimizëm, pasi rizgjedhja e presidentit Recep Tayyip Erdoğan për pesë vjet të tjera paraqet një zhvillim pozitiv për stabilitetin rajonal dhe paqen globale, ka thënë drejtori i zyrës së Komunikimeve pranë Presidencës turke, Fahrettin Altun.

Në një artikull për Al-Jazeera, Altun ka theksuar rëndësinë e fitores së Erdoğanit, duke deklaruar se ajo përfaqëson një zhvillim pozitiv për stabilitetin rajonal dhe paqen globale, duke vënë në dukje besimin e popullit turk në udhëheqjen e tij.

“Rezultatet riafirmojnë gjallërinë e peizazhit politik të Türkiyes dhe besimin që populli turk ka në demokracinë e tyre. Fakti që votuesit turq i besuan presidentit Recep Tayyip Erdoğan për të udhëhequr vendin edhe për pesë vjet të tjera është një shenjë jashtëzakonisht e mirë për stabilitetin rajonal dhe paqen globale”, ka thënë Altun.

Komentet e tij erdhën pasi Erdoğan fitoi balotazhin presidencial me më shumë se 52 për qind të votave të dielën (28 maj).

Ai nënvizon se rizgjedhja e Erdoğanit nuk është vetëm një triumf për Türkiyen, por “një fener shprese” për një botë që kërkon unitet, dhembshuri dhe zgjidhje përballë ndarjes dhe konfliktit.

Pasi shpalli fitoren e tij, presidenti “përqafoi me përulësi dhe dashamirësi gjithë kombin, duke njohur nevojën për të fituar mbështetje politike duke ofruar rezultate të prekshme” dhe duke u shërbyer të gjithë qytetarëve turq, ka thënë ai. Premtimi i tij për të dhënë rezultate të prekshme dhe qeverisje gjithëpërfshirëse nënkupton përkushtimin e tij për të përfituar të gjithë qytetarët, jo vetëm mbështetësit e tij, ka vënë në dukje ai.

Për më tepër, fitorja e tij jo vetëm që sfidon ndjenjat ksenofobike dhe kundër refugjatëve, por gjithashtu rikonfirmon angazhimin e Türkiyes për të ofruar strehim dhe për të punuar për paqen në vendet e tyre të origjinës, ka thënë Altun.

“Ky miratim i fuqishëm i udhëheqjes së Erdoğanit nga populli turk ripohon besimin e tij në rëndësinë e sigurimit të kthimit të sigurt të refugjatëve që aktualisht banojnë në Türkiye në vendet e tyre të origjinës, duke theksuar nevojën për stabilitet dhe siguri përpara riatdhesimit”, ka shtuar ai.

Duke përsëritur thirrjen e famshme të Erdoğanit se “Bota është më e madhe se pesë”, ai ka deklaruar se administrata e re e presidentit do të mbrojë drejtësinë globalisht, duke promovuar zërat e margjinalizuar dhe duke nxitur barazinë në organet qeverisëse ndërkombëtare.

Vizioni i presidentit shtrihet në zgjidhjen e konflikteve ndërkombëtare dhe lehtësimin e vuajtjeve globale nëpërmjet diplomacisë, negociatave dhe respektit të ndërsjellë, ka thënë Altun.

Nën udhëheqjen e tij, thotë Altun, vendi do të bashkëpunojë në mënyrë aktive me kombet e tjera për të gjetur zgjidhje të përbashkëta dhe për të promovuar bashkëpunimin global për çështje të ndryshme si ndryshimi i klimës, mungesa e ushqimit, migrimi i parregullt dhe krizat ekonomike.

Për më tepër, sipas tij, fitorja e tij pasqyron mbështetjen për qëndrimin e vendosur të Ankarasë kundër terrorizmit dhe inkurajon kombet e tjera që të miratojnë një qasje të ngjashme në forumet ndërkombëtare.

Ndërsa vendi feston njëqindvjetorin e tij, Altun thekson përkushtimin e vendit ndaj vizionit të Erdoğanit, duke synuar ta bëjë “Shekullin e Türkiyes” një forcë për të mirën nëpërmjet përpjekjeve energjike dhe një këndvështrimi pozitiv.

Artikulli përfundon duke nënvizuar vendosmërinë e Türkiyes për të punuar drejt një të ardhmeje më të mirë nën udhëheqjen e presidentit Erdoğan.

TRT Balkan / agjencitë