Altun: Türkiye është bërë lider i lëvizjes "Zero Waste".     Foto: AA 

Shefi i Drejtorisë së Komunikimit në Zyrën e Presidentit të Türkiyes, Fahrettin Altun, tha se Republika e Türkiyes është vendosur si lidere e lëvizjes “Zero Waste” për zgjidhjen e problemeve globale mjedisore.

“Falë lidershipit dhe iniciativës së zonjës së parë Emina Erdoğan, e cila ka udhëhequr mobilizimin kombëtar në këtë fushë që nga viti 2017, Türkiye është shfaqur si një lider i lëvizjes globale të mbeturinave zero”, tha Altun në një artikull për Al-Jazeera. .

Mesazhi i Altun erdhi pasi Asambleja e Përgjithshme e OKB-së javën e kaluar miratoi njëzëri një rezolutë mbi nismën "zero mbeturina" të paraqitur nga Türkiye.

"Ky është një moment historik i rëndësishëm në përpjekjet tona për të arritur Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së”, tha Altun.

Projekti “Zero Waste” u nis nga zonja e parë me synimin për të theksuar rëndësinë e praktikave të tilla në luftën kundër krizës klimatike.

Projekti mori vëmendjen ndërkombëtare me Sekretarin e Përgjithshëm të OKB-së Antonio Guterres që shprehu mirënjohjen e tij për zonjën e parë turke gjatë një konference në Nju Jork në shtator.

Altun tha se lëvizja ka rezultuar në nisma dhe projekte të panumërta brenda Türkiyes, disa prej të cilave tashmë kanë fituar njohje ndërkombëtare.

"Türkiye kontribuon pozitivisht në të gjitha përpjekjet ndërkombëtare në trajtimin e sfidave të mëdha të paraqitura nga ndryshimi i klimës për njerëzimin”, tha Altun, duke shtuar se vendi i tij po rrit ndërgjegjësimin në nivel kombëtar dhe global.

Altun tha se pavarësisht gjithë paqëndrueshmërisë në sistemin ndërkombëtar, Türkiye mbetet e përkushtuar për të punuar me kombet me të njëjtin mendim drejt një të ardhmeje më të qëndrueshme.

AA