Altun: Türkiye po punon fort për të rindërtuar zonat e prekura nga tërmeti / Photo: AA

Türkiye po punon shumë për të rindërtuar provincat e saj jugore të goditura nga tërmetet e fuqishme muajin e kaluar dhe për të shëruar plagët e viktimave, tha të hënën drejtori i komunikimit i vendit, Fahrettin Altun, gjatë një fjalimi në Bruksel.

"Ne po punojmë shumë për të rindërtuar dhe përmirësuar të 11 provincat. Shteti ynë nuk i braktisi qytetarët e tij në Van, Elazig ose Izmir në të kaluarën. Ne gjithashtu do të qëndrojmë me vëllezërit dhe motrat tona që u prekën nga fatkeqësia e shekullit. Në këtë kuptim, ne shërojmë plagët dhe kthejmë dëmin në jetën ekonomike, demografinë, kulturën, trashëgiminë historike dhe mjedisin e rajonit," shtoi Altun në ngjarjen e titulluar "Solidariteti për të kapërcyer fatkeqësinë", të organizuar nga Parlamenti Evropian.

Altun tha se Türkiye filloi përpjekjet e shpëtimit dhe filloi të adresojë nevojat bazë si ushqimi dhe strehimi, me angazhimin e të gjitha institucioneve të saj dhe nën koordinimin e agjencisë së saj të menaxhimit të fatkeqësive AFAD.

"Në të njëjtën kohë, miqtë tanë jashtë vendit - duke përfshirë shumë qeveri evropiane - iu përgjigjën thirrjes së Türkiyes. Ata bënë donacione në para dhe në natyrë, si dhe vendosën ekipet e tyre të kërkim-shpëtimit për të shpëtuar shumë jetë", tha Altun.

Zyrtari i lartë nënvizoi se është ndër prioritetet e Türkiyes të ndërtojë njësi banimi të sigurta dhe të përhershme për të mbijetuarit dhe t'ua dorëzojë ato brenda një viti, ndërsa vendi fokusohet në përgatitjen për fatkeqësitë e ardhshme të mundshme.

Ndihma ndërkombëtare

Pasi falënderoi të gjitha vendet që kanë ndihmuar deri tani, Altun foli edhe për Konferencën e Donatorëve të BE-së e cila do të organizohet në Bruksel.

“Ne i kushtojmë rëndësi të madhe konferencës së ardhshme të donatorëve nga Komisioni Evropian. Kjo ngjarje do të nxjerrë në pah mbështetjen e shteteve evropiane për Türkiyen dhe do të mbledhë fonde për projekte afatgjata për tërmetet të mbijetuarit”, theksoi Altun.

Më 20 mars, Komisioni Evropian dhe Presidenca Suedeze e Këshillit të BE-së do të mbajnë konferencën për të mbështetur njerëzit në Türkiye dhe Siri të prekur nga tërmetet e fundit shkatërruese.

'Dezinformimi kërcënon jetën e njerëzve'

Altun tha se Türkiye kishte akredituar 1.400 përfaqësues të mediave ndërkombëtare për të siguruar që ata të mund të operonin të sigurt dhe të qetë pas tërmeteve.

Ai shtoi se Drejtoria e Komunikimit publikoi buletine për të luftuar dezinformimin në platformat e mediave sociale dhe iu përgjigj drejtpërdrejt lajmeve të rreme.

Parlamenti turk miratoi një ligj për të luftuar dezinformimin, vuri në dukje Altun, duke theksuar se shumë vende e panë dezinformimin si një "kërcënim të madh" vitet e fundit.

"Ne jemi përpjekur të ndalojmë shpërndarjen sistematike të lajmeve të rreme në mediat sociale. Në atë kohë, disa njerëz kritikuan Türkiyen duke u fshehur pas lirisë së shprehjes. Në mënyrë të veçantë, miqtë tanë evropianë kritikuan Türkiyen për një çështje jetike si lufta kundër dezinformimit, por morën vetë masa paraprake shumë të ngjashme. Natyrisht, kjo ngriti disa pyetje. Megjithatë, pas tërmeteve u bë e qartë se dezinformimi kërcënon jetën dhe pronën e njerëzve, jo vetëm sigurinë e shtetit”, tha Altun.

Kompanitë ndërkombëtare të mediave sociale, veçanërisht Twitter, kishin disa mangësi në fillim, tha Altun, duke shtuar se Türkiye nuk kishte marrë mbështetje të mjaftueshme nga ajo platformë fillimisht.

"Por, pas disa takimeve, kompania filloi t'u kushtojë vëmendje dezinformatave. Tani jemi duke punuar ngushtë me Twitterin," tha ai.


TRT Balkan / agjencitë