Anija turke pa pilot teston raketën Kuzgun.      /Foto: AA

Anija pa pilot Marlin (USV) e zhvilluar dhe prodhuar në mënyrë indigjene e Türkiyes ka lëshuar me sukses raketën e drejtuar me rreze të mesme Kuzgun për herë të parë, njoftoi Ismail Demir, kreu i Presidencës së Industrive të Mbrojtjes të Türkiyes.

"Marlin testoi një raketë lundrimi me karburant të ngurtë Kuzgun-KY, duke arritur të parën në klasën e tij duke gjuajtur municione të drejtuara", shkroi Ismail Demir në Tëitter të martën.

“Ne jemi të vendosur të arrijmë majat e kësaj fushe”, shtoi ai.

Marlin u zhvillua nga gjiganti turk i mbrojtjes Aselsan dhe kantieri i anijeve Sefine në provincën veriperëndimore Yalova nën koordinimin e Presidencës së Industrive të Mbrojtjes.

Marlin, i quajtur sipas një peshku të detit që noton shpejt, ishte USV-ja e parë që përfaqësoi Türkiyen në një stërvitje të NATO-s.

Është gjithashtu USV-ja e parë e teknologjisë së lartë në botë që mburret me aftësitë e luftës elektronike dhe ka një kapacitet të madh ngarkese të dobishme.

Kuzgun, u zhvillua nga Këshilli i Kërkimit Shkencor dhe Teknologjik të Institutit të Kërkimit dhe Zhvillimit të Industrive të Mbrojtjes të Türkiyes (TUBITAK) (SAGE), ka tri variante, përkatësisht Karburantin e Ngurtë (KY), Rrëshqitje (SS) dhe Motorin Turbojet (TJ).

TRT Balkan / agjencitë