Bolat: Produktet turke bëhen marka botërore. / Photo: AA

Përmendja e mallrave turke është si të përmendet një markë botërore, tha të mërkurën ministri turk i tregtisë.

Duke folur në panairin e veshjeve dhe modës në Istanbul Fashion Connection (IFCO), Omer Bolat tha se eksportet mujore të Türkiyes janë rritur nga rreth 1 miliard dollarë në vit deri tani në rreth 1 miliard dollarë çdo ditë.

Eksportet e Türkiyes vitin e kaluar arritën në 254 miliardë dollarë, tha ai, duke shtuar se eksportet e sektorit të tekstilit dhe veshjeve arritën në 32 miliardë dollarë.

Duke folur për panairin, ai tha se ngjarja po pret 30.000 vizitorë dhe 94 delegatë blerës të huaj nga 26 vende.

Ai nënvizoi se Türkiye është vendi i tretë më i madh në Evropë në sektorin e tekstilit e veshjeve dhe i shtati në botë.

Në Evropë, Türkiye është eksportuesi i katërt më i madh i xhamit, i treti në sektorin e produkteve të teknikës së bardhë (pajisje shtëpiake) dhe i pari në sektorin e bujqësisë, tha ai.

Türkiye është gjithashtu eksportuesi më i madh i qilimave në botë, shtoi ai.

Vendi synon të arrijë nivelin prej 400 miliardë dollarësh në eksportet e mallrave dhe 200 miliardë dollarë në eksportet e shërbimeve deri në vitin 2028, tha Bolat.

TRT Balkan / agjencitë