Chatboti i parë turk i IA-së “TurcoAI” bën debutimin. / Photo: AA Archive

Një robot turk i inteligjencës artificiale i zhvilluar tërësisht nga sipërmarrës turq duke përdorur burime vendase është lëshuar në treg. TurcoAI është një nga projektet e para turke në sektorin e inteligjencës artificiale që peshon miliarda dollarë.

Rëndësia e robotit qëndron në aftësinë e tij për të kuptuar algoritmet emocionale specifike për shoqërinë turke, për të përdorur gjuhën turke dhe për të ofruar takime zhytëse nëpërmjet materialeve të shkruara dhe vizuale.

Themeli i projektit u hodh në vitin 2022 në Shtetet e Bashkuara dhe është zhvilluar dhe finalizuar që atëherë. Roboti i inteligjencës artificiale ofron lehtësi të konsiderueshme për bizneset dhe konsumatorët në arsim, kujdes shëndetësor, legjislacion, argëtim dhe financa.

Muhammed Yildiz, themeluesi i TurcoAI, thotë se grupi i sipërmarrësve turq që ndërtuan infrastrukturën e robotit u frymëzua nga GPT-4.

TurcoAI mund të krijojë dhe konsumojë përmbajtje në më shumë se 40 gjuhë.

Amviset mund të informojnë TurcoAI për përbërësit e disponueshëm në shtëpi dhe t’i kërkojnë atij të krijojë një recetë. Mund të gjenerojë plane udhëtimi për individët e interesuar për të vizituar një vend, të ndihmojë mësuesit në krijimin e planeve të leksioneve dhe t’u ndihmojë nxënësve me detyrat e tyre.

Autorët, blogerët, gazetarët dhe krijuesit e tjerë të përmbajtjes mund të përdorin TurcoAI për të redaktuar, korrigjuar ose zgjeruar shkrimet e tyre. Në sektorin e kujdesit shëndetësor, ai lehtëson kuptimin dhe shpërndarjen e informacionit shëndetësor.

Inteligjenca e saj artificiale thjeshton detyrat që zakonisht kërkojnë orë të tëra. Ky aplikacion i fuqizon kompanitë të kursejnë kohë dhe kosto të konsiderueshme deri në dhjetëfish.

Krijimi i “një qendre”

TurcoAI përfaqëson një hap të rëndësishëm përpara në peizazhin teknologjik të Türkiyes, duke kontribuar në pozicionin e saj si një qendër e shquar tekno.

“Në afat të gjatë, ne synojmë ta bëjmë Türkiyen dhe rajonet përreth një qendër për teknologjinë e inteligjencës artificiale dhe udhëheqje në këtë fushë,” thotë Yildiz.

Ai thekson domosdoshmërinë e ligjeve dhe politikave të përshtatshme, investime në infrastrukturë dhe bashkëpunime vendore e ndërkombëtare për të përshpejtuar zhvillimin teknologjik.

“Për më tepër, në nivel individual, rritja e kuriozitetit dhe interesit për teknologjinë, mësimi i vazhdueshëm në fushat e teknologjisë dhe të shkencës, si dhe zotërimi i aftësive inovative të të menduarit janë gjithashtu thelbësore,” shton ai.

Përdoruesit mund të shijojnë pesë bisedat e tyre të para me TurcoAI falas. Sidoqoftë, ata do të duhet të blejnë tokenë për të vazhduar përdorimin e shërbimit.

Prezantimi i TurcoAI përfaqëson një arritje të rëndësishme në përpjekjen e Türkiyes për të avancuar tregun e saj të inteligjencës artificiale dhe për ta vendosur vendin si një konkurrent të spikatur në arenën botërore të IA-së.

TRT World