Dalje më e lartë e diasporës turke në balotazhin për president të Türkiyes. / Photo: AA

Balotazhi i zgjedhjeve presidenciale turke pa një pjesëmarrje më të lartë të votuesve në misionet jashtë shtetit dhe portat doganore që nga e mërkura, duke tejkaluar raundin e parë të votimit.

Raundi i dytë i zgjedhjeve presidenciale në Türkiye te mërgimtarët turq ka ngjallur interes më të lartë.

Të dhënat e Këshillit të Lartë të Zgjedhjeve (YSK), thonë se rreth 1.839.488 shtetas turq votuan në misionet e huaja dhe portat doganore të vendit.

Gjithsej 1.839.470 persona kanë votuar në përfaqësitë diplomatike dhe portat doganore në raundin e parë të zgjedhjeve të 14 majit. Deri tani ka një rritje prej 18 personash.

Ata që nuk mund të votojnë brenda afatit të caktuar në vendin e tyre të banimit do të mund të votojnë në portat e doganave deri në orën 17:00 të dielën.

Për raundin e parë të zgjedhjeve, shtetasit turq jashtë vendit votuan në zyrat e përfaqësive të huaja të Türkiyes midis 27 prillit dhe 9 majit, ashtu si edhe në portat doganore deri më 14 maj.

Aleanca e Popullit e Presidentit Recep Tayyip Erdoğan fitoi shumicën në parlament, ndërsa gara presidenciale u drejtua në raundin e dytë pasi asnjë kandidat nuk mori shumicën e thjeshtë, ose më shumë se 50% të votave. Erdoğan, megjithatë, kryeson me 49,52% të votave.

Ai do të përballet me Kemal Kiliçdaroglun, kreun e opozitës kryesore, Partinë Popullore Republikane (CHP) dhe kandidatin e përbashkët për Aleancën e Kombit në përbërje prej gjashtë partish opozitare, në votimin e balotazhit.

TRT Balkan / agjencitë