Emine Erdoğan: Türkiye do të vazhdojë të jetë ndërgjegjja e botës / Photo: TRT World

Türkiye do të vazhdojë të ndërmarrë hapa që do të ofrojnë modele të vlefshme për njerëzimin, tha zonja e parë e Türkiyes Emine Erdoğan.

“Türkiye do të jetë gjithmonë në terren dhe do të vazhdojë të jetë ndërgjegjja e botës”, tha Erdoğan të mërkurën në një aktivitet të diplomacisë kulturore organizuar si pjesë e Konferencës së 14-të të Ambasadorëve.

Ambasadorët turq që shërbejnë jashtë dhe brenda vendit u mblodhën në kryeqytetin Ankara për konferencën për të diskutuar zhvillimet rajonale dhe ndërkombëtare, tendencat globale dhe sfidat dhe mundësitë e fundit.

Pasuria e Türkiyes nuk është vetëm dashamirësi, tha Erdoğan.

“Ne kemi një trashëgimi të rrënjosur thellë të qytetërimit, çdo element i së cilës është më i vlefshëm se tjetri, që mund të jetë një kurë për kulturën e standardizuar të botës.

“E kaluara jonë, plot heronj të qytetërimit dhe kulturës, të cilët do të shërbejnë si model për njerëzimin, është pasuria jonë më e madhe”, shtoi ajo.

Trashëgimia unike e Türkiyes

Pa besnikërinë dhe bujarinë e Türkiyes, duket se zemra e botës nuk do të rrihte, tha Erdoğan, duke shtuar: “Për këtë arsye, mendoj se është detyra jonë ndaj njerëzimit të hapim arkën tonë të thesarit të mbushur me trashëgiminë e shekujve gjersa po rindërtohen vlerat universale”.

Türkiye ka një sfond “unik” me historinë e saj shumëfetare, shumëkulturore dhe shumëkombëshe, tha ajo.

“Në këtë mënyrë, ne shohim se sa është e nevojshme përvoja jonë e të jetuarit së bashku, ndërsa njerëzimi po provokohet me armiqësi ndaj Islamit.

“Është një ditë për të kaluar nëpër dyert e zemrave që u thyen me bamirësi dhe mirësi, me artin, letërsinë, vallet, folklorin, fjalët dhe instrumentet tona”, shtoi Erdoğan.

Ashtu si bota shpirtërore, trashëgimia kulturore e Türkiyes do të ndihmojë gjithashtu në shkrimin e historisë së njerëzimit në tokë në boshtin e së vërtetës, tha zonja e parë.

AA