Erdoğan apelon të hiqen kufizimet e padrejta ndaj Qipros Turke / Foto: AA

Presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan kërkoi të enjten heqjen e kufizimeve politike që janë vendosur në mënyrë të padrejtë ndaj Republikës Turke të Qipros Veriore.

Duke cituar arkitektin e ndjerë të planit të Ananit të vitit 2004, i cili u pranua nga qipriotët turq, por u refuzua nga grekët qipriotë, pa pasoja për palën greke qipriote, Erdoğan ftoi komunitetin ndërkombëtar të dëgjojë thirrjen e Sekretarit të Përgjithshëm të atëhershëm të OKB-së Kofi Anan, i cili pranoi se nuk ka asnjë rezolutë që mund të arsyetojë izolimin e “vëllezërve të Qipros Turke”.

Duke inauguruar aeroportin Ercan të saporinovuar dhe të zgjeruar në Republikën Turke të Qipros Veriore, Erdoğan përsëriti gjithashtu thirrjen e tij ndaj komunitetit ndërkombëtar për të mbështetur idealin e dy shteteve të barabarta që jetojnë krah për krah në Qipro, duke hedhur poshtë kulturën e dominimit, tensionit dhe konfliktit në ishull.

Ditët kur terminali dhe pista e re e Aeroportit Ercan do të jenë plot me fluturime ndërkombëtare “nuk janë larg”, tha presidenti turk.

"Terminali i ri është gjashtë herë më i madh se ai i mëparshmi, që do të thotë se tani është i aftë të shërbejë 10 milionë pasagjerë," tha ai, duke shtuar se Aeroporti Ercan ka gjithashtu kapacitetin më të madh të pasagjerëve krahasuar me çdo aeroport tjetër në ishullin e Mesdheut Lindor.

Çështja e Qipros

Qiproja është zhytur në një mosmarrëveshje prej dekadash midis grekëve qipriotë dhe turqve qipriotë, pavarësisht një sërë përpjekjesh diplomatike nga OKB-ja për të arritur një zgjidhje gjithëpërfshirëse.

Sulmet etnike që filluan në fillim të viteve 1960 i detyruan qipriotët turq të tërhiqen në enklava për sigurinë e tyre.

Në vitin 1974, një grusht shteti grek qipriot që synonte aneksimin e ishullit nga Greqia çoi në Operacionin e Paqes të Türkiyes si një fuqi garantuese për të mbrojtur turqit qipriotë nga persekutimi dhe dhuna. Si rezultat, u themelua Republika Turke e Qipros në vitin 1983.

Vitet e fundit ka pasur një proces paqësor pa ndërprerje, duke përfshirë një iniciativë të dështuar të vitit 2017 në Zvicër nën kujdesin e vendeve garantuese Türkiye, Greqi dhe Mbretëri e Bashkuar.

Administrata greke qipriote hyri në BE në 2004, në të njëjtin vit kur grekët qipriotë penguan një plan të OKB-së për t'i dhënë fund mosmarrëveshjes së gjatë.

Türkiye mbështet plotësisht një zgjidhje me dy shtete në ishullin e Qipros bazuar në barazinë sovrane dhe status të barabartë ndërkombëtar.

AA