Erdoğan: Asnjë vend i sigurt nëse Izraeli nuk respekton ligjin ndërkombëtar.    /Foto: AA

Asnjë vend nuk është i sigurt nëse Izraeli nuk respekton ligjin ndërkombëtar, tha presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan duke iu referuar veprimeve të Izraelıt në Rripin e Gazës, të cilat kanë vazhduar për më shumë se shtatë muaj, pavarësisht vendimeve dhe rezolutave kundër tij.

"Asnjë shtet nuk është i sigurt nëse Izraeli nuk pranon ligjin ndërkombëtar dhe nuk e konsideron veten të detyruar prej tij", tha Recep Tayyip Erdogan në një fjalim në parlamentin turk.

"Një Izrael i zhveshur është një kërcënim jo vetëm për Palestinën apo Gazën, por edhe për paqen globale dhe njerëzimin në tërësi”, tha ai, duke reaguar kundër sulmit të 26 majit të Izraelit në një kamp refugjatësh në Rafah, Gaza jugore, ku mbetën të vrarë të paktën 45 njerëz dhe shumë të tjerë u plagosën.

Erdoğan kritikoi paaftësinë e sistemit ndërkombëtar, duke përfshirë organe të tilla si OKB-ja për të ndaluar mizoritë e vazhdueshme në Gaza, ku më shumë se 36.000 palestinezë janë vrarë dhe ka çuar në shkatërrim të gjerë, zhvendosje dhe kushte uria.

"Për çfarë jeni të mirë OKB, nëse nuk mund të ndaloni një transmetim të drejtpërdrejtë të gjenocidit në shekullin XXI", pyeti ai.

"Kombet e Bashkuara nuk ishin në gjendje të mbronin as personelin e tyre apo punonjësit e ndihmës, e lëre më të ndalonin gjenocidin. Jo vetëm njerëzimi u zhduk në Gaza, por edhe OKB-ja me frymën e saj", tha Erdoğan.

Ai para të pranishmëve tha se asnjë besim nuk e konsideron legjitime djegien e civilëve të pafajshëm

“Bota po shikon barbarizmin e vampirit të njohur si Netanyahu në një transmetim të drejtpërdrejtë. Shteti amerikan, duart tuaja janë gjithashtu të njollosura me gjak; krerët e shteteve dhe qeverive evropiane, ju jeni bërë bashkëfajtorë në barbarizmin e Izraelit pasi keni heshtur”, tha ai.

Erdoğan tha se vlera të tilla si "demokracia, të drejtat e njeriut, liria e fjalës dhe shtypit, të drejtat e grave dhe të fëmijëve" janë zhdukur për shkak të "vdekjes së njerëzimit" në Gaza.

Presidenti tha se "gjenocidi, mizoria dhe barbarizmi" i Izraelit duhet të ndalet nga një "aleancë e bashkuar e njerëzimit përpara se Netanyahu dhe rrjeti i tij vrasës të dalin jashtë kontrollit".

“Sionizmi po demaskohet në gjithë botën”, theksoi ai. "Të rinjtë kanë filluar të shohin se si sionizmi është një perversion i paligjshëm dhe shpresoj se ky revolucion do ta çlirojë botën nga perversiteti sionist."

Presidenti Erdoğan tha se "Izraeli po përpiqet të ushtrojë presion mbi Gjykatën e Drejtësisë dhe gjyqtarët" duke argumentuar se "duhet të parandalohet nga shkatërrimi i mbetjeve të fundit të besimit në manifestimin e drejtësisë".

TRT Balkan / agjencitë