Erdoğan: Çanakale është e pakalueshme - është gdhendur në histori.     /Foto: Republic of Türkiye Directorate of Communications/X

Presidenti i Türkiyes, Recep Tayyip Erdoğan, tha se Fitorja e Çanakalasë është një sagë nderi, duke përjetësuar frazën "Çanakale është e pakalueshme" në histori dhe duke mposhtur ushtritë më të përparuara të kohës.

"Përballë besimit të palëkundur, ushtritë më të fuqishme të botës u mundën në Çanakkale, ku besimi doli fitimtar. Fitorja e Çanakalasë është kthyer në një epope të lavdishme që gdhendi frazën “Çanakkale është e pakalueshme” në histori, duke mposhtur ushtritë më moderne të kohës së saj", tha Erdoğan në një mesazh për të përkujtuar Ditën e Përkujtimit të Dëshmorëve të 18 Marsit dhe Fitoren Detare të Çanakalasë.

Presidenti Erdoğan theksoi se triumfi i jashtëzakonshëm i arritur në Çanakale, i nxitur nga besimi dhe vendosmëria e palëkundur e ushtarëve trima, si dhe nga sakrificat supreme të popullit, shërbeu si një frymëzim për shpirtin elastik që çoi në fitoren në Luftën e Pavarësisë.

"Me luftën e tij të pashembullt këtu, kombi turk është bërë një fener shprese për të gjithë popujt e shtypur, duke frymëzuar shumë vende të kolonizuara që të nisin betejat e tyre, duke marrë frymëzim nga Çanakale dhe më vonë Lufta jonë e Pavarësisë", tha presidenti turk.

Ai shtoi se Çanakale mishëron jo vetëm unitetin e përjetshëm dhe të natyrshëm të popullit turk, por shërben gjithashtu si një përfaqësim dhe emblemë e fatit kolektiv të rajonit ku jeton Türkiye.

"Duke festuar 109-vjetorin e Fitores së Çanakalesë, në ditën e Ditën e Përkujtimit të Dëshmorëve të 18 Marsit, i kujtoj me mëshirë dhe mirënjohje të gjithë dëshmorët dhe heronjtë tanë, veçanërisht Mustafa Kemal Atatürkun. Shpirtrat e tyre u prehshin në paqe dhe vendbanimet e tyre qofshin në parajsë", përfundoi ai.


TRT Balkan / agjencitë