Erdoğan do të inaugurojë terminalin e ri të aeroportit Ercan në RTQV.     /Foto: AA

Presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan do të inaugurojë sot ndërtesën e terminalit të ri dhe pistën e aeroportit Ercan në Republikën Turke të Qipros Veriore (RTQV).

Aeroporti i zgjeruar dhe i rinovuar do të jetë porta e RTQV-së drejt botës, tha Erhan Arikli, ministri i Punëve Publike dhe i Transportit të vendit.

Kapaciteti vjetor i pasagjerëve të Aeroportit Ercan, aktualisht në 4 milionë, mund të dyfishohet në 8 milionë dhe më pas edhe në 10 milionë pasi terminali dhe pista e re të vihen në internet dhe çmimet e biletave të bien, shtoi ai.

Ai gjithashtu do të gjenerojë rreth 30 milionë euro (33,7 milionë dollarë) të ardhura publike në vit, shtoi ai.

Ceremonia e hapjes përkon gjithashtu me 49-vjetorin e Operacionit Turk të Paqes në ishullin e Mesdheut Lindor, i nisur më 20 korrik 1974 për t'i dhënë fund dhunës etnike nga grekët qipriotë kundër turqve qipriotë të ishullit.

Gjatë vizitës, Erdoğani do të takohet edhe me presidentin e RTQV-së Ersin Tatar për të diskutuar marrëdhëniet dypalëshe dhe zhvillimet e fundit mbi çështjen e Qipros.

Ata gjithashtu do të shkëmbejnë mendime mbi hapat që do të ndërmerren për të forcuar më tej marrëdhëniet Türkiye-RTQV.

Çështja e Qipros

Qiproja është zhytur në një mosmarrëveshje prej dekadash midis grekëve qipriotë dhe turqve qipriotë, pavarësisht nga një sërë përpjekjesh diplomatike nga OKB-ja për të arritur një zgjidhje gjithëpërfshirëse.

Sulmet etnike që filluan në fillim të viteve 1960 i detyruan qipriotët turq të tërhiqen në enklava për sigurinë e tyre.

Në vitin 1974, një grusht shteti grek qipriot që synonte aneksimin e ishullit nga Greqia çoi në ndërhyrjen ushtarake të Türkiye si një fuqi garantuese për të mbrojtur turqit qipriotë nga persekutimi dhe dhuna. Si rezultat, RTQV-ja u themelua në vitin 1983.

Vitet e fundit ka pasur një proces paqësor pa ndërprerje, duke përfshirë një iniciativë të dështuar të vitit 2017 në Zvicër nën kujdesin e vendeve garantuese Türkiye, Greqia dhe Mbretëria e Bashkuar.

Administrata greke qipriote hyri në BE në 2004, në të njëjtin vit kur grekët qipriotë penguan një plan të OKB-së për t'i dhënë fund mosmarrëveshjes së gjatë.

Türkiye mbështet plotësisht një zgjidhje me dy shtete në ishullin e Qipros bazuar në barazinë sovrane dhe status të barabartë ndërkombëtar.

TRT Balkan / agjencitë