Erdoğan: "E papranueshme" ndërhyrja e OKB-së në ndërtimin e rrugëve në RTQV / Photo: AA

Presidenti turk, Recep Tayyip Erdoğan, ka deklaruar se ndërhyrja e forcave paqeruajtëse të Kombeve të Bashkuara (OKB) në ndërtimin e rrugëve të Republikës Turke të Qipros Veriore (RTQV) është “e papranueshme”.

“Ndërhyrja fizike e ushtarëve të forcave paqeruajtëse të OKB-së në territorin që bie nën sovranitetin e TRNC-së nuk është kurrë e pranueshme për ne”, tha presidenti Erdoğan pas mbledhjes së kabinetit në Ankara.

Komentet e presidentit turk erdhën pasi Forca Paqeruajtëse e OKB-së në Qipro (UNFICYP) javën e kaluar ndërhyri në punën e ndërtimit të rrugëve për të lidhur fshatin qipriot turk Pile në zonën tampon me pjesën tjetër të RTQV-së.

Zgjerimi i rrugës është strategjikisht i rëndësishëm për banorët pasi do t’u japë atyre më shumë mundësi për të arritur në Pile, ku qipriotët turq dhe grekë jetojnë së bashku.

Administrata qipriote greke dhe OKB-ja janë kundër projektit.

Banorët e fshatit Pile do të mund të udhëtojnë në distanca më të shkurtra dhe nuk do të duhet të kalojnë nëpër bazat britanike kur kalojnë në anën turke si rezultat i punës ndërtimore dhe riparimit të rrugës prej 11.6 kilometrash.

7,5 kilometrat e para të rrugës do të tejkalojnë përmes fshatit Yiğitler, ndërsa 4,1 kilometrat e dyta do të kalojnë përmes fshatit Pile.

“Nuk është as e ligjshme dhe as njerëzore të pengosh qipriotët turq që jetojnë në fshatin Pile të arrijnë në atdheun e tyre”, tha Erdoğan.

Presidenti turk po ashtu theksoi se forca paqeruajtëse vendosi në hije paanshmërinë e saj me ndërhyrjen fizike ndaj fshatarëve në Qipron Veriore dhe deklaratat fatkeqe.

“Ajo që pritet nga OKB-ja është të kontribuojë në zgjidhjen e nevojave humanitare të të gjitha palëve në ishull duke përfaqësuar emrin e tij në të vërtetë, në vend që të demonstrojë sjellje destabilizuese”, tha presidenti turk.

AA