Erdoğan: I gjithë shteti është në terren për t'u ndihmuar qytetarëve     / Foto: TRT World

Presidenti i Türkiyes, Recep Tayyip Erdoğan, vizitoi sot Osmaniyen, Gaziantepin dhe Kilisin, një pjesë të zonave të prekura nga tërmetet që goditën rajonin jugor të Türkiyes më 6 shkurt.

Nga Gaziantepi, Erdoğani njoftoi se numri i viktimave është rritur në 14.014 persona deri tani, ndërsa 63.794 persona kanë marrë lëndime gjatë tërmetit.

Presidenti turk theksoi se Türkiye, me gjithë kapacitetin shtetëror, është angazhuar t’u dalë në ndihmë qytetarëve të saj në nevojë.

"Si shtet, që kur ndodhi tërmeti, kemi qenë në terren me të gjitha institucionet tona", tha presidenti Erdoğan.

Ai paralajmëroi se Kuvendi i Madh i Türkiyes do ta votojë sot Gjendjen e Jashtëzakonshme 3-mujore në 10 provincat e prekura. Shpallja e gjendjes së jashtëzakonshme do t’i japë mundësi shtetit që, përveç se të organizojë ndihmën, gjithashtu të luftojë abuzimet e mundshme dhe korrupsionin.

"Gjendja e jashtëzakonshme do t'i japë shtetit mundësinë të ndërhyjë kundër të gjithë huadhënësve dhe grupeve rebele që abuzojnë procesin në Türkiye dhe përfshihen në korrupsion në tregti", theksoi presidenti.

Presidenti Erdoğan kritikoi gjithashtu kundër tentimeve për materializim politik të fatkeqësisë natyrore ku humbën jetën mijëra persona.

“Fatkeqësisht ka nga ata që e kthejnë procesin në një shfrytëzim politik. Qytetarët e mi, populli im nuk do t'i japë kurrë përparësi këtij abuzimi”, tha Erdoğan.

Presidenti i Türkiyes përsëriti zotimin se e gjithë zona e shkatërruar nga tërmeti do të rindërtohet brenda 1 viti.
TRT Balkan / agjencitë