Erdoğan përsërit: Ankaraja nuk e njeh aneksimin e Krimesë nga Rusia.      /Foto: TRT World

Türkiye nuk e njeh aneksimin e Krimesë nga Rusia dhe vazhdon ta shohë atë si paligjshmëri, riafirmoi të mërkurën presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan.

“Sigurimi i sigurisë dhe mirëqenies së të afërmve tanë tatarë të Krimesë, të cilët janë një nga popujt vendas të Krimesë, është ndër prioritetet tona”, tha Erdoğan në një video-mesazh për Samitin e Tretë të Platformës së Krimesë, i cili po mbahet në kryeqytetin e Ukrainës, Kiev.

Platforma e Krimesë është një mekanizëm koordinues ndërkombëtar i Ukrainës për të tërhequr më shumë vëmendjen globale ndaj aneksimit të paligjshëm të Krimesë nga Rusia në vitin 2014.

Erdoğan tha se fundi i luftës Rusi-Ukrainë dhe rivendosja e paqes dhe stabilitetit në pellgun e Detit të Zi do të sjellë lehtësim jo vetëm për rajonin, por edhe për gjithë botën.

"Ne gjithashtu mbajmë qëndrimin tonë në favor të integritetit territorial dhe sovranitetit të Ukrainës. Ne theksojmë vazhdimisht se Krimea është pjesë e Ukrainës në çdo platformë, përfshirë Kombet e Bashkuara," shtoi ai.

Türkiye mban qëndrimin e saj se lufta, e cila filloi rreth 18 muaj më parë, duhet të përfundojë me një paqe të drejtë dhe të qëndrueshme.

"Ne po bëjmë përpjekje të konsiderueshme për të mbajtur kanalet e komunikimit të hapura për ndërprerjen e gjakderdhjes dhe të paktën për të përgatitur palët për të ardhur në tryezën e negociatave."

Ai deklaroi se Türkiye gjithashtu vazhdon përpjekjet për të rigjallëruar Iniciativën e Dirthërave të Detit të Zi dhe se gjatë këtij procesi Ankaraja beson se është thelbësore të shmangen hapat që do të përshkallëzojnë më tej tensionet në rajon.

Rusia pezulloi pjesëmarrjen e saj në iniciativë më 17 korrik të këtij viti. Marrëveshja u nënshkrua në korrik 2022 pas ndërmjetësimit të OKB-së dhe Türkiyes në një përpjekje për të rifilluar eksportet e drithit nga tri porte ukrainase të Detit të Zi që ishin vendosur nën një bllokadë nga Rusia pasi filloi luftën e saj në shkurt të atij viti.

Erdoğan përsëriti gjithashtu pritjen e tij për lirimin e Nariman Dzhelyal, nënkryetar i Mexhlisit Tatar të Krimesë, dhe tatarëve të tjerë të Krimesë që u arrestuan nga Rusia në vitin 2021

TRT Balkan / agjencitë