Erdoğan: Ta festojmë 100-vjetorin e Türkiyes me reforma që vendi i meriton. / Foto: AA

Ne duam të festojmë njëqindvjetorin e Republikës së Türkiyes me reformat që ky vend i meriton.

Presidenti i Republikës së Türkiyes, Recep Tayyip Erdoğan, tha se duan të festojnë njëqindvjetorin e themelimit të Türkiyes moderne me reforma që i meriton vendi.

Erdoğan foli në Ankara, kryeqyteti i Türkiyes, në ceremoninë e hapjes së ndërtesës së re të Këshillit Shtetëror të Republikës së Türkiyes (Danistay).

Me atë rast, Erdoğan iu referua luftës kundër terrorizmit dhe reformave të nevojshme për Türkiyen, e cila po shënon 100-vjetorin e themelimit të republikës moderne.

Duke folur për nevojën për të shpëtuar Türkiyen nga kushtetuta që doli nga grushti i shtetit, Erdoğan nënvizoi se "ka ardhur koha për të hequr prangat e vendosura në këmbët e Türkiyes me grushtin e shtetit të 27 majit 1960".

“Në krye të idealit tonë për zgjerimin e zonës së lirisë së qytetarëve tanë është shpëtimi i vendit tonë nga kushtetuta e ardhur nga grushti i shtetit”, tha Erdoğan.

Duke kujtuar se këtë vit Türkiye shënon njëqindvjetorin e themelimit të Republikës moderne të Türkiyes, Erdoğan shtoi:

“Ne duam të festojmë njëqindvjetorin e Republikës jo vetëm me një program të përshtatshëm, por ashtu siç e meriton, me lëvizje të reja reformuese.

Duke folur më tej për luftën kundër terrorizmit, Erdoğan tha se Türkiye dëshiron të shohë hapa konkretë në luftën kundër terrorizmit nga miqtë e saj.

"Me dënim, ne duam të shohim hapa konkretë të ndërmarrë nga miqtë tanë. Ata duhet të dinë se deklaratat që na qetësojnë dhe na paralajmërojnë për terrorizmin nuk do të na shërojnë plagët", tha Erdoğan, duke shtuar:

"Si një komb që ka sakrifikuar mijëra fëmijë të tij terrorizmit, ne nuk mund ta kuptojmë me të vërtetë qëndrimin tolerant ndaj vrasësve me duar të përgjakur. Ne nuk mund t'i shpjegojmë vetes apo kombit tonë se nuk është ndërmarrë asnjë veprim kundër liderëve terroristë pavarësisht provave dërrmuese të paraqitura. "

TRT Balkan / agjencitë