Erdoğan: Türkiye, fener i stabilitetit në rajonin e mbushur me luftëra.     /Foto: AA

Türkiye është një komb, ylli i të cilit shkëlqen si një simbol i stabilitetit në një rajon të mbushur me luftëra dhe tensione, ka thënë presidenti Recep Tayyip Erdoğan.

“Rajoni ynë, dikur një arenë konkurrimi për fuqitë e mëdha një shekull më parë, vazhdon të jetë sfondi i betejave të ngjashme në ditët e sotme”, tha Erdoğani të enjten gjatë një ceremonie fillimi në Komandën e Akademisë Detare në rrethin Tuzla të Istanbulit.

“Në një ekuacion të karakterizuar nga përshkallëzimi i kaosit dhe pasigurisë, Türkiye dallohet nëpërmjet manovrave të saj ushtarake, diplomatike, ekonomike dhe politike,” vuri në dukje ai.

Presidenti nënvizoi se vetëm dy dekada më parë, industria e mbrojtjes kombëtare dhe e mbrojtjes së Türkiyes mbështetej në burimet e brendshme vetëm për 20 për qind të komponentëve të saj. Kjo shifër tani është rritur në 80 për qind, duke demonstruar një zhvendosje të jashtëzakonshme drejt vetëmjaftueshmërisë.

Duke nënvizuar se komuniteti ndërkombëtar e pranon epërsinë e Türkiyes në dronët e armatosur dhe të paarmatosur, Erdoğani tha: “Në teknologjinë e anijeve luftarake, Türkiye është një nga 10 vendet që mund të projektojnë, zhvillojnë, ndërtojnë dhe mirëmbajnë anijet e tyre”.

Operacione antiterror

Lidhur me operacionet antiterroriste të Türkiyes përtej kufirit të saj, Erdoğani tha: “Türkiye parandaloi krijimin e një shteti terrorist në kufijtë e saj me operacionet e saj ushtarake në veri të Sirisë”.

Që nga viti 2016, Ankaraja ka nisur një trio operacionesh të suksesshme antiterroriste përtej kufirit të saj në veri të Sirisë për të parandaluar formimin e një korridori terrorist dhe për të mundësuar vendosjen paqësore të banorëve: Mburoja e Eufratit (2016), Dega e Ullirit (2018) dhe Pranvera e Paqes (2019).

Në fushatën e saj terroriste më shumë se 35-vjeçare kundër Türkiyes, PKK-ja – e listuar si një organizatë terroriste nga Türkiye, Mbretëria e Bashkuar, ShBA-ja dhe BE-ja – ka qenë përgjegjëse për vdekjen e mbi 40.000 njerëzve, duke përfshirë gra, fëmijë dhe foshnja. YPG-ja është dega e saj siriane.

Në lidhje me përpjekjet e vazhdueshme të Türkiyes për një paqe të qëndrueshme në Libi, Erdoğani tha: “Duke mbështetur qeverinë legjitime në Libi, Türkiye parandaloi ndarjen e vendit dhe garantoi të drejtat e saj në Mesdhe”.

Solidaritet me Azerbajxhanin, qipriotët turq

Duke prekur çështje të tjera rajonale, Erdoğani tha se Türkiye ka qëndruar gjithmonë pranë Azerbajxhanit në luftën e tij të drejtë për të rimarrë tokat e pushtuara.

“Së bashku me vëllezërit tanë azerbajxhanas, ne siguruam çlirimin e Karabakut pas gati 30 vjetësh persekutimi dhe okupimi”, tha presidenti.

Marrëdhëniet midis Azerbajxhanit dhe Armenisë kanë qenë të tensionuara që nga viti 1991 kur ushtria armene pushtoi Nagorno-Karabakun, një territor i njohur ndërkombëtarisht si pjesë e Azerbajxhanit, dhe shtatë rajone ngjitur.

Në vjeshtën e vitit 2020, Azerbajxhani çliroi disa qytete, fshatra dhe vendbanime nga pushtimi armen gjatë 44 ditëve të përleshjeve. Lufta përfundoi me një marrëveshje paqeje të ndërmjetësuar nga Rusia.

Në lidhje me mosmarrëveshjen prej dekadash në Qipro midis grekëve qipriotë dhe turqve qipriotë, Erdoğani tha: “Ne kemi mbrojtur deri në fund të drejtat dhe ligjet e vëllezërve tanë qipriotë turq në Mesdheun Lindor”.

“Ndërsa ne pengojmë çdo përpjekje që kërcënon sigurinë tonë kombëtare, ne përpiqemi sinqerisht për vendosjen e paqes dhe stabilitetit në rajonin tonë”, shtoi ai.

Türkiye mbështet plotësisht një zgjidhje me dy shtete në ishullin e Qipros bazuar në barazinë sovrane dhe statusin e barabartë ndërkombëtar midis dy shteteve të saj.

TRT Balkan / agjencitë