Erdoğan: Türkiye pranë Libisë pas katastrofës së vendit nga përmbytjet / Photo: AA

Türkiye qëndron pranë Libisë në prag të fatkeqësisë vdekjeprurëse të vendit nga përmbytjet, tha presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan, duke shtuar se ai kishte urdhëruar mobilizimin e të gjitha burimeve shtetërore për të ndihmuar libianët.

“Deri tani Türkiye ka dërguar tre avionë dhe tri anije si pjesë e ndihmës humanitare për Libinë e goditur nga përmbytjet”, tha Erdoğan, duke iu drejtuar një forumi për transformimin urban dhe tërmetet në Istanbul.

“Ndihma jonë për vëllezërit dhe motrat tona libiane do të vazhdojë pandërprerë t’u ndihmojë atyre të kapërcejnë këto ditë të vështira në një kohë të shkurtër,” shtoi ai.

Të paktën 6.000 njerëz u vranë dhe mijëra të tjerë mbeten të zhdukur për shkak të përmbytjeve të fundjavës së kaluar në Libinë lindore, sipas shifrave zyrtare.

Shirat e rrëmbyeshëm dhe përmbytjet nga stuhia Daniel përfshiu disa zona të dielën në Libinë lindore, veçanërisht Bengazin, Al Bayda dhe Al Marj, si dhe Susa dhe Derna.

Legjislacioni për ta bërë Türkiye rezistente ndaj tërmetit

Erdoğan tha gjithashtu se Türkiye do të shtojë punën për ta bërë vendin rezistent ndaj tërmeteve.

Qëllimi i legjislacionit për tërmetet është “të krijojë infrastrukturën ligjore që do të kryejë transformimin urban në mënyrën më të shëndetshme, më të shpejtë dhe më të drejtë kundër realitetit të tërmeteve”, tha ai.

“Tani e tutje, ne duhet të kryejmë punën duke i njohur të 81 provincat e vendit tonë si zona tërmetesh”, shtoi Erdoğan.

Pas tërmeteve të 6 shkurtit në Türkiyen jugore, Erdoğani tha se vendi po rindërton një zonë të goditur nga tërmeti sa një vend i madhësisë së mesme.

Türkiye është ndër zonat më aktive sizmike në botë. Në shkurt, tërmetet e forta në Türkiyen juglindore morën jetën e më shumë se 50.000 njerëzve.

Në vitin 1999, një tërmet i fortë goditi Türkiyen veriperëndimore, duke marrë më shumë se 18.000 jetë.

AA