Erdoğan: Turqit qipriotë nuk kanë qenë kurrë pakicë / Photo: AA

Turqit qipriotë nuk do të jenë kurrë pakicë, ka thënë presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan, duke theksuar se Türkiye do të vazhdojë të mbrojë të drejtat e Republikës Turke të Qipros Veriore (RTQV).

“Qipriotët turq nuk kanë qenë kurrë një pakicë dhe nuk do të jenë kurrë. Ata që i shpërfillin këto fakte vazhdojnë ëndrrat e tyre për t’u bërë sundimtari i vetëm i ishullit", tha Erdoğan në një konferencë të përbashkët shtypi me presidentin e RTQV-së Ersin Tatar gjatë vizitës së tij të parë në vend, sot (e hënë), pas rizgjedhjes së tij më 28 maj.

“Unë e këshilloj këtë grup që të lërë mënjanë obsesionet e tyre dhe të përballet me realitetet e ishullit", shtoi ai.

Nëse palët do të kthehen në tavolinën e bisedimeve, kjo do të jetë nëpërmjet njohjes së RTQV-së, theksoi Erdoğan.

“Ne do të vazhdojmë të mbrojmë me vendosmëri të drejtat dhe interesat e Türkiyes dhe Republikës Turke të Qipros Veriore", përsëriti ai.

Udhërrëfyesi i Türkiyes është i qartë, tha Erdoğan, duke shtuar se Ankaraja dëshiron që Deti Egje të jetë një “det paqeje”.

Nga ana e tij, Tatar tha se është “shumë kuptimplotë” që Erdoğan po bën vizitën e tij të parë në RTQV.

“Ju po ua dërgoni porosinë të gjitha shteteve të botës se po kujdeseni gjithmonë për RTQV-në”, shtoi ai.

Çështja e Qipros

Qiproja është zhytur në një mosmarrëveshje prej dekadash midis grekëve qipriotë dhe turqve qipriotë, pavarësisht nga një sërë përpjekjesh diplomatike nga OKB-ja për të arritur një zgjidhje gjithëpërfshirëse.

Sulmet etnike që filluan në fillim të viteve 1960 i detyruan qipriotët turq të tërhiqen në enklava për sigurinë e tyre.

Në vitin 1974, një grusht shteti grek qipriot që synonte aneksimin e ishullit nga Greqia çoi në ndërhyrjen ushtarake të Türkiyes si një fuqi garantuese për të mbrojtur turqit qipriotë nga persekutimi dhe dhuna. Si rezultat, RTQV-ja u themelua në vitin 1983.

Ajo ka parë një proces paqësor në vitet e fundit, duke përfshirë një iniciativë të dështuar të vitit 2017 në Zvicër nën kujdesin e vendeve garantuese, Türkiyes, Greqisë dhe Mbretërisë së Bashkuar.

Administrata greke qipriote hyri në BE në 2004, në të njëjtin vit kur grekët qipriotë penguan një plan të OKB-së për t’i dhënë fund mosmarrëveshjes së gjatë.

TRT World