Fidan: Marrëdhëniet mes Türkiyes dhe Kazakistanit po thellohen më shumë / Photo: AA

Në periudhën e ndryshimit të shpejtë të dinamikës gjeopolitike, rëndësia e bashkëpunimit midis Türkiyes dhe Kazakistanit po rritet dita-ditës, tha sot ministri i Jashtëm turk Hakan Fidan.

“Ne duhet të marrim forcë nga besimi dhe mirëkuptimi që buron nga lidhja jonë vëllazërore dhe ta bëjmë marrëdhënien tonë edhe më të dobishme për të dyja palët”, tha Fidan në një konferencë të përbashkët shtypi me homologun e tij kazak Murat Nurtleu në kryeqytetin e Kazakistanit Astana.

Fidan shtoi se marrëdhëniet dypalëshe po institucionalizohen dhe thellohen gjithnjë e më shumë.

“Ne jemi një nga investitorët më të mëdhenj në Kazakistan me investime që tejkalojnë 5 miliardë dollarë në total. Po punojmë për të forcuar bashkëpunimin tonë në industrinë e mbrojtjes”, tha ai.

“Arritja e objektivit të një vëllimi tregtar dypalësh prej 10 miliardë dollarësh, siç synohet nga presidentët tanë përkatës, nuk është më një qëllim i largët”, shtoi ministri i Jashtëm turk.

Ai tha se të dyja palët po punojnë për thellimin e bashkëpunimit në sektorin e energjisë bazuar në interesat e përbashkëta dhe një strategji gjithëpërfshirëse.

Duke kujtuar se samiti i 10-të i Organizatës së Shteteve Turke do të mbahet në Kazakistan në nëntor, Fidan tha se Türkiye do të vazhdojë ta mbështesë Kazakistanin gjatë kësaj periudhe.

“Ne kemi rënë dakord të thellojmë bashkëpunimin tonë në organizatat ndërkombëtare dhe rajonale”, shtoi ai.

Në lidhje me luftën kundër organizatës terroriste FETO, Fidan tha se kanë diskutuar për hapat që duhet të ndërmerren në luftën kundër këtij “armiku të përbashkët”.

“Ne e dimë mirë këtë organizatë terroriste tinëzare dhe atë që ata kanë bërë për të depërtuar në shtetin turk dhe në vendet e tjera”, tha Fidan.

“Të gjithë duhet të jemi vigjilentë kundër organizatës terroriste FETO. Ne jemi të gatshëm të ofrojmë gjithë mbështetjen e nevojshme në këtë drejtim”, shtoi ai.

AA