Forca demokratike e Türkiyes e dukshme në rezultatin e zgjedhjeve lokale / Foto: AA

Me vitin 2024, që u quajt viti i zgjedhjeve në gjithë botën, Türkiye sapo ka përfunduar zgjedhjet lokale për kryetar bashkie në 81 provincat e saj – rezultati i të cilave është vetë një dëshmi e përkushtimit të vendit për të mbajtur zgjedhje të lira dhe të ndershme, thonë analistët.

Ndërsa CHP-ja e opozitës duket se ka fituar dividentë elektoralë, duke udhëhequr në 15 nga 30 qytetet kryesore metropolitane, duke përfshirë Istanbulin, Ankaranë dhe Izmirin, votimi shënon zgjedhjet e renditura të treta në vend, për të cilat shumë ekspertë thonë se i ndihmon partitë politike të vlerësojnë opinionin lokal. Por, gjithashtu nuk ndryshon konfigurimet politike ekzistuese në vend.

Sipas analistit politik me qendër në Istanbul, Onur Erim, zgjedhjet në përgjithësi janë një rast festiv për turqit pasi stërvitja është bërë jashtëzakonisht e sigurt në krahasim me dekadat para ardhjes në pushtet të Presidentit Recep Tayyip Erdoğan.

“Nuk ju bëhet më presion për të votuar për njërën apo tjetrën parti. Ishte një kohë kur organizata terroriste PKK [në disa provinca] diktoi rezultatin e zgjedhjeve 15-20 vjet më parë. Kjo nuk ndodh më”, thotë Erim për TRT World.

Rezultati paraprak i zgjedhjeve, i cili tregon se CHP-ja po fiton një epërsi vendimtare në qytetet e mëdha, pavarësisht se AK Partia kryeson në 366 qarqe, ndërsa CHP-ja pason me 333 në kohën e shkrimit të këtij artikulli, hedh poshtë narrativat e formuara nga media perëndimore se zgjedhjet turke kanë humbur besueshmërinë e tyre nën qeverisjen e Erdoğanit.

“Shumë njerëz, specialistë të Türkiye, të cilët zakonisht e turpërojnë Türkiyen duke e quajtur autoritare, mendoj se këto zgjedhje i dëshmojnë se kanë gabuar. Mesazhi kryesor i dërguar opinionit ndërkombëtar është se Türkiye është një demokraci e gjallë. Pjesëmarrja 70 për qind e votuesve është masive. Në Evropë, pjesëmarrja në zgjedhjet lokale nuk është më shumë se 30 për qind,” thotë Tarek Cherkaoui, një analist rajonal dhe menaxher i Qendrës Kërkimore Botërore TRT.

“Së dyti, do të jetë biznes si zakonisht. Presidenti është atje. Ai ka një vizion për vendin. Shekulli i tij i vizionit Türkiye është ende atje.”

Që nga fillimi i viteve 2000, Erdoğan dhe AK Partia e tij kanë fituar zgjedhjet njëra pas tjetrës - duke përfshirë rrethe, qytete dhe provinca në anën e pasme të trashëgimisë së Erdoğanit si një drejtues i vështirë detyrash, i cili i dha një pamje të mirë Istanbulit kur ai fitoi famë për herë të parë si kryebashkiak i qytetit në 1994.

TRT Balkan / agjencitë